Kosorrú törpenyúl

kosorrú törpenyúl

Egyszerűen imádnivaló: lógófüleivel a kosorrú törpenyúl egyszerűen elrabolja az állatbarátok szívét! Megfelelő ápolással és sok törődéssel ez a kis rágcsáló ideális háziállat az egész család számára. Olvasson tovább, és tudjon meg még többet a kosorrú törpenyúl tartásáról!

Milyen állat a kosorrú törpe nyúl?

A kosorrú törpenyúl a kosorrú nyulak családjához tartozik. Házinyúlként nagyon népszerűek Németországban. A kosorrú törpenyúl remek családi kedvenc, akit a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretnek.

Honnan származik a kosorrú törpenyúl?

Még jóval azelőtt, hogy a kosorrú nyulat elkezdték Hollandiában tenyészteni, Angliában és Franciaországban már voltak előfutárai. Végtére is a kosorrú törpenyúl egy színes és egy francia törpenyúl keresztezésével jött létre, amelynek utódait az angol törpenyúllal párosítottak: így apró törpenyulak születtek, szép lógófüllel. 1973 óta a kosorrú törpenyulak önálló fajtaként vannak bejegyezve Németországban, s népszerűbbek, mint valaha.

Hogy néz ki a kosorrú törpenyúl?

Mely tulajdonságok jellemzik a kosorrú törpenyulat leginkább? A kosorrú törpenyúl különleges ismertetőjegye a nagy lógófüle, mely rendkívül bájos küllemet kölcsönöz neki. Testhossza 20-40 cm, lógófülei akár 28 cm hosszúak is lehetnek, s az állat fejének két oldalán helyezkednek el. A szülőktől függően a fülek lehetnek rövidebbek és hosszabbak is, illetve nagyobbak is. Fontos tudni, hogy a nyuszik születésekor a fülek még felfelé ágaskodnak, 4-6 hetes koruk körül azonban lassan lekonyulnak.

Ennek a kis nyúlnak a teste kompakt, hátsó lábai nagyok. Feje masszív, orra pisze, arca bájosan pufók. Azt is mondják róla, hogy profilból egy hím kecskére hasonlít – neve is innen ered.

Milyen nehéz egy kosorrú törpenyúl?

A felnőtt kosorrú törpenyúl súlya 1,4-2 kg. Hogy kedvence hosszú és egészséges nyusziéletet élhessen, ügyeljen rá, hogy ennél le legyen nehezebb.

Meddig él egy kosorrú törpenyúl?

Helyes gondozás esetén a kosorrú törpenyúl akár 12 évet is megélhet.

Milyen különböző színezete lehet a kosorrú törpenyúlnak?

A kosorrú törpenyúl szőre rövid, puha, és szinte minden színben és mintázatban pompázhat. Németországban több mint 40 különböző színváltozatot ismertek el hivatalosan: vörös, rhön (fehér alapon fekete csíkos), fekete, fekete-fehér, sárgás és cserszínű is. A sokszínűségnek semmi sem szab határt! A szülőktől függően a kosorrú törpenyúlnak még a szeme színe is többféle lehet.

Milyen a kosorrú törpenyúl jelleme?

A kosorrú törpenyúl rendkívüli módon társasági lény, így semmiképp sem szabad egyedül tartani. Legalább egy fajtárssal kell együtt tartani ahhoz, hogy boldog legyen. De ne aggódjon, a párban vagy csoportban tartott nyulak is könnyen megbíznak az emberben, és szoros kapcsolatot alakítanak ki vele. Barátságos jellemüknek és kicsit sem ijesztő karakterüknek köszönhetően gyermekek számára is ideális háziállatok: egyszerű őket tartani, így a gyerekek is sok örömüket lelik bennük, s könnyen beletanulnak a nyúlgazdi szerepébe.

Mire érdemes a kosorrú törpenyúl tartásánál ügyelni?

Egy kosorrú törpenyúl sosem jár egyedül – legalábbis ez nem tesz jót ennek a különösen társasági lénynek. Ha azon gondolkozik tehát, hogy kosorrú törpenyulat szerezzen be, legalább kettőt érdemes hazavinnie. Ha nem szeretne utódokat, akkor sose tartson együtt nőstényt és hímet – vagy fontolja meg a kasztrációt.

Kezdjünk is a tartás legfontosabb pillérével, a nyúlketreccel. A fajnak megfelelő tartáshoz legalább ekkora ketrecet válasszon:

  • 150 cm széles x 60 cm mély x 50 cm magas

A két nyúl számára kialakított kifutó alapterülete legalább 4 m² legyen, az állatvédelmi előírásoknak is megfelel majd. Természetesen ennél nagyobb lehet a ketrec.

Kültéren vagy beltéren tartsuk a kosorrú törpenyulat?

A kosorrú törpenyúl egyaránt alkalmas kültéri és beltéri tartásra is. Ha beltéren van a nyúlketrec, figyeljen arra, nehogy a fűtés közelébe, tűző napfényre vagy huzatos helyre tegye azt. Ha benti nyusziját kinti tartásra akarja szoktatni, csak nagyon lassan és óvatosan tegye azt. A kültéren tartott állatok ezzel szemben nagyon robosztusak, akár a -15 fokkal is dacolnak. Nyáron figyeljen mindig arra, hogy a ketrec vagy kifutó kellően árnyékos helyen legyen.

Időről-időre a kosorrú törpenyúl szívesen visszavonul egy nyugodt búvóhelyre. Egy védett helyen lévő, szalmával bélelt faházikó, aminek két bejárata van ideális megoldás lehet. Ha a nyuszi kültéren lakik, ez nyáron kellemes árnyékot, télen kényelmes meleget nyújt majd neki.

Vigyázat: A kosorrú törpenyúl szenvedélyesen szeret ásni. Szívesen ás azonban lyukakat azért is, hogy azokon keresztül gyorsan meglógjon. Ügyeljen tehát arra, hogy kedvence biztonságosan el legyen kerítve. Ezenkívül tegyen egy ásóládát is a kifutóba.

Fedezze fel nyúltáp és nyúl ketrec tartozékok óriási választékát shopunkban!

Mekkora területre van szüksége egy kosorrú törpenyúlnak?

Mint minden nyúlfajtának, a kosorrú törpenyúlnak is elegendő mozgásra és térre van szüksége nap mint nap. Legszívesebben természetesen egy végtelen mezőn szaladgálna a szabadban, de a tapsifülesek egy nyúlbiztos szobában is rengeteg örömüket lelik. Szánjon hát minden nap legalább egy félórát arra, hogy elegendő mozgást biztosítson kedvencének.

Mi való a nyúlólba?

A fent leírtakon kívül, tehát egy lehetőleg tágas ketrec és egy kétbejáratú faházikó mellett szüksége lesz még néhány dologra. A ketrec padlózatát terítse be rágcsálóknak szánt alommal. Szükséges továbbá még egy itató, etetőtálka, valamint egy szénavályú. Gondoljon arra is, hogy szellemileg és fizikailag egyaránt le kell fárasztania kedvencét. Nem csak elegendő térre van szüksége a mozgáshoz, hanem különböző elfoglaltságokra is. Ásás, rágcsálás és bujkálás – biztosítson változatos szórakozást kedvencének. Erre kiválóan alkalmasak a rágcsálnivaló fadarabok, a változatos tartalmú ásóládák, és az elbújásra alkalmas kis üregek. Legyen kreatív!

Alapvető kiegészítők a kosorrú törpenyúlnak:

Hogyan ápoljuk helyesen a kosorrú törpenyulat?

Kezdjük az ápolást a nyúlól tisztántartásával. Az állatok rendszerint az ól egyik sarkát választják illemhelyül, melyet Önnek aztán legalább 2-3 naponta ki kell takarítania. Tehet ide egy toalettként funkcionáló tálkát is, mellyel megkönnyítheti a tisztántartást. Az etetőtálkákat és az itatót szintén rendszeresen kell takarítani, havonta egyszer pedig végezzen egy ,,nagytakarítást”, s cserélje ki az egész almot.

Mivel a kosorrú törpenyúl gondozása viszonylag egyszerű, néhány tanács betartásával hosszú és egészséges nyúléletet biztosíthat kedvencének. Ennek érdekében érdemes naponta ellenőrizni a kosorrú törpenyúl különösen érzékeny lógófüleit, mivel ezek könnyen bepiszkolódnak. Az állat karmát hathavonta rövidre kell vágni, egy speciális karomvágó olló segítségével. Ezenkívül hetente érdemes a bundát is ápolni, leginkább egy különleges kefével.

Ha kint tartja kedvencét, rendszeresen ellenőrizze, nincsenek-e atkák, kullancsok vagy bolhák a szőrében.

Mit eszik a kosorrú törpenyúl?

A kiegyensúlyozott étrend alapja az elegendő friss ivóvíz mellett a jó minőségű széna. Egy szénavályú segítségével pedig biztos lehet benne, hogy az mindig tiszta marad. Adjon kedvencének ezenkívül naponta friss zöldeket, például salátát, füveket, gyógynövényeket és zöldségeket is. Különleges finomság lehet továbbá egy kis darabka gyümölcs is. Kültéren tartott kosorrú törpenyulának adhat télen száraz eledelt is. A kalóriadús magkeverék segít némi téli tartalékot felszedni az állatnak.

A törpenyulak általánosságban véve érzékeny gyomrúak. Hacsak nem szükséges, ne váltson tápot, vagy csak nagyon lassan tegye azt.

Hol érdemes kosorrú törpenyulat vásárolni?

Eldöntötte, hogy szeretne egy kosorrú törpenyulat? Akkor már biztosan azon gondolkozik, honnan lenne érdemes jövőbeni kedvencét beszerezni. Állatmenhelyen, tenyésztőtől vagy szaküzletben? Rengeteg lehetőség áll rendelkezésére. Mindegy, hogy melyik utat választja, az állat jóléte legyen a legfontosabb. Figyeljen tehát arra, hogy komoly eladótól vásároljon, s az állat fajnak megfelelő tartási körülmények közül, egészségesen érkezzen Önhöz. A nyúlbébiket leghamarabb 8-10 hetes korukban szabad elválasztani az anyjuktól. Ha beköltözött Önhöz újdonsült törpenyuszija, adjon neki egy kis időt, hogy megszokja új lakóhelyét. Várja ki, míg az állat közeledik majd Önhöz. Így aztán már semmi nem állhat a közös móka útjába!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.