Törpepapagáj

Zwei Unzertrennliche sitzen nebeneinander auf einem Ast

Das farbenprächtige Gefieder ist sicherlich einer der Gründe für die Beliebtheit von Unzertrennlichen.

Elegendő hely a kis „energiabombának”

Sajnos apró méretük miatt gyakran túl kicsi kalitkában tartják a törpepapagájokat. Azonban a kis „energiabombáknak” mindenképpen elegendő helyre van szükségük, hogy mozgásigényüket kiélhessék.

A szűkös körülmények következményei

Egy törpepapagáj pár számára minimum 1 x 0,5 x 0,5 m méretű kalitkát kell vásárolni – így határozta meg a német egészségügyi, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási minisztérium szakértői csoportja. Aki ezeknek a követelményeknek nem tesz eleget, megsérti az állatvédelmi törvényt. Ha túlságosan szűk helyen laknak tollas kedvenceink, többek között ellustulhatnak, ami elhízáshoz vezethet. Továbbá fennáll annak is a veszélye, hogy a kezdetben békés madárka a helyhiány miatt egyenesen hisztérikussá válik. Csipdesik és kergetik egymást a kalitkában, mivel másképp nem tudják csillapítani mozgásigényüket.

A megfelelő „hajlék“

Azok a kalitkák megfelelőek, amelyek két vagy három oldala rétegelt falemezből vagy műanyagból áll (amit nem tudnak megcsipegetni) és csak egy vagy két oldalán találhatók rácsok.  A zárt falak megvédik a madarakat a huzattól és egyidejűleg biztonságérzetet is nyújtanak számukra. Ha a kalitka nem is túlzottan nagy, hosszában legalább annyi helynek kell lennie, hogy a törpepapagáj egy bizonyos távot repülve tudjon megtenni. A kalitkában célszerű természetes ágakat (kezeletlen!!!) elhelyezni, amelyeket kedvükre csipegethetnek. Ezek gondoskodnak arról, hogy a szükséges mértékben koptassák csőrüket és karmaikat. Ugyanakkor, ha mindig kicseréljük az ágakat újakra, akkor az ásványi anyagokban gazdag fakéreg egészséges táplálkozásukhoz is hozzájárul. Továbbá az ideális kalitka tartalmaz még egy nagyobb ajtót papagájbiztos zárszerkezettel, egy megfelelő magasságú tálcát elegendő homokkal és lehetőleg kívülről tölthető etetőt, illetve itatót.

Törpepapagáj reptetés

Ha kalitkában tartjuk kis kedvenceinket, naponta egyszer mindenképpen reptetnünk kell őket a szobában. Ennek során az alábbiakra kell ügyelni:

  • Távolítsa el a mérgező növényeket (pl. magyal és földi bodza) a szobából.
  • Zárja be az ablakokat és takarja el ezeket függönnyel.
  • A biztonság kedvéért ne legyenek kutyák és macskák a szobában.
  • Ne hagyjon elöl takarítószereket és cigarettát.
  • Ügyeljen az alattomos résekre a bútorok mögött.
  • Inkább zárja be az összes ajtót.
  • Soha ne tévessze szem elől a papagájokat, mivel hamar megtörténhet a baj, például megrághatnak egy kábelt.

Szobai röpde

Aki igazán nagyvonalú szeretne lenne madaraival, az építhet nekik szobai röpdét is. Ez sokkal több helyet biztosít számukra és egyszerre több törpepapagáj is tartható benne. Egy 3 x 1,5 x 2 m nagy röpde 6-8 törpepapagájnak adhat otthont. Viszont mindig számolni kell nagyobb számú madár tartásánál a nagyobb zajjal és kosszal is. Ez természetesen hatványozódik, minél több állat lakik nálunk és ilyenkor az a legfontosabb kérdés, hogy hol helyezzük el őket. Akinek van elég helye otthonában, egy külön szobát is szentelhet tollas kedvenceinek. Mivel ebben az esetben be tudjuk zárni szobájuk ajtaját, az általuk okozott zaj nem szűrődik ki és nappalink is tiszta marad. Fontos, hogy elegendő fény és friss levegő legyen biztosítva számukra. Mivel a rövid téli napokon nem süt eleget a nap, ebben az időszakban mesterséges fényforrással is pótolhatjuk azt. Biztosítanunk kell a megfelelő levegőáramlást, azonban semmiképpen nem érheti őket huzat. Az Ön érdekében ügyeljen arra, hogy a röpde könnyen tisztítható legyen. A legegyszerűbb, ha a falakat csempék borítják és a padlón lefolyó található. Ha a fémoszlopokat a talajtól számítva 50 cm-es burkolattal látjuk el, ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a szennyeződés kikerüljön a röpdéből. A tartott madarak számától függően ajánlott pár naponta takarítani a homokot. Ekkor olykor-olykor kihasználhatja az alkalmat és meglepheti kedvenceit új foglalkoztató tárggyal, mint például friss, kezeletlen ágakkal, nem mérgező növénnyel, kötéllel vagy mászókával.

A leghasznosabb cikkeink
17 min

Hullámos papagáj

A hullámos papagáj eredetileg Ausztráliából származik. Manapság ezek a beszédes, színes tollazatú és kampós csőrű madarak Európa legkedveltebb háziállatának számítanak.
6 min

Nimfapapagáj

Ha figyelembe vesszük a fajuknak megfelelő tartási alapelveket, egész biztosan sok örömöt találhatunk ezekben a "mini kakadukban".
8 min

A Kanári

Kanári tartása meglehetősen egyszerű feladat, mivel a madár gondoskodik magáról, amennyiben biztosítottak számára a szükséges feltételek.