A boldog kutya 10 ismérve

boldog kutya

„Honnan ismerem fel, hogy hőn szeretett kutyusom jól érzi magát?“ „Honnan tudom, hogy tényleg jól bánok-e kedvencemmel és szép élete van nálam, ami teljes körűen boldoggá teszi?” Mi a boldog kutya ismérve? Ezek olyan kérdések, melyeket sok kutyatartó feltesz magának.

Elég nagy a valószínűsége annak, hogy boldog kutya az illető, ha megfelelően le van terhelve. Ezt többek között úgy érheti el, ha sokat foglalkozik vele, például ha a nap nagy részét a közös játéknak szenteli. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy az állatkereskedésből származó minőségi táp elengedhetetlen a testi és lelki egészség fenntartásához és döntő lehet abból a szempontból, hogy kutyusa jó hangulatba kerüljön. A szeretett négylábú elégedettségéről tényleges felvilágosítást hormonképe adhat.

Mivel minden kutya a farkastól származik, ezért mindegyik ebnek nagyon hasonló nyelvezete van: mégpedig testbeszéddel és hangokkal kommunikálnak. Mindegyikük, függetlenül attól, hogy rövid vagy hosszú pofival vagy farokkal rendelkeznek, azonos módon fejezik ki magukat. Mindazonáltal érdemes azt figyelembe venni, hogy egyes kutyafajtákat túltenyésztett, degenerált megjelenésük miatt, többek között a csonkított farok miatt, bizonyos körülmények között már nem teljesen értik meg fajtársaik.

Egyébként a kutya a mosolygást az embertől tanulta, hiszen a farkasok között a fogak villantása egyenesen az agresszió jele. A mai kutya olyannyira alkalmazkodott a gazdáihoz, hogy a fogak mutatását már üdvözlésre használja.

A továbbiakban szeretnénk bemutatni egy pár csalhatatlan jelet, melyekből tudhatja, hogy kedvence élvezi az életet Önnel és valóban boldog kutya.

1) Csóválja a farkát

Ha a kutya örül, balról jobbra csóválja a farkát és kb. 120 fokos szöget ír le vele. A rövid, a csonkított vagy a kunkorodó farok esetében különösen a farok töve sokatmondó. Egyes rövid farkú ebeknél gyakran az egész hátsó erőteljes mozgásba kerül a csóváláskor.

2) Tág pupillák

Ha kutyusa pupillái kitágulnak, akkor abból megállapíthatja, hogy éppen örül valaminek – éppúgy, mint az embereknél, akiknek szintén kitágulnak a pupilláik, ha valami szépet látnak vagy felkelti érdeklődésüket. Azonban nem elég csak a pupillákra koncentrálni, természetesen a szemek egészét fontos figyelembe venni: ha négylábúja szemei sugároznak és élénknek hatnak, akkor biztos lehet abban, hogy jól érzi magát.

3) A kedvében jár

Általában a finoman táncoló járás, a farok nyugodt tartása és a felálló fülek azt jelzik, hogy a kutya belső boldogságot él meg. Néha négylábú barátaink is úgy fejezik ki örömüket, hogy minden áron szeretett gazdijuk kedvében akarnak járni, többnyire ezt farkukat csóválva teszik.

4) Pajkos viselkedés

A pajkos viselkedés, mint pl. a körbe ugrálás, a körbe futkározás, rövid ugatások és ehhez hasonlók, is arra mutat, hogy kedvence jól szórakozik az Ön társaságában.

5) Játékra hívja Önt

Ezenkívül szeretett ebe úgy is kimutatja, hogy jól érzi magát a bőrében, ha játékra hívja Önt. Ezt például úgy teszi, hogy mellső lábait párhuzamosan a levegőbe tartva ugrál. Hagyja, hogy megfertőzze bolondossága és játsszon vele, hiszen ezáltal csak még jobban szórakoznak mindketten.

Azonban kérjük, ügyeljen arra, hogy Ön, mint falkavezér mondja ki az utolsó szót a játékra való hívásban.
.

6) Önre és a feladatra fókuszál

Mindig foglalkoztassa ebét fajtának megfelelő módon. Ezt úgy teheti, hogy folyton gondoskodik arról, hogy megfelelő mértékben ki legyen terhelve. Ezt úgy mutatja ki, hogy emberi lakótársára és az adott feladatra koncentrál, amiben, illetve magában a pillanatban láthatóan örömét leli, ivalamint a pillanatban. Ez tiszta öröm, melyet a szituáció vált ki.

7) Bújós kis társ

A kutya azáltal is kimutatja örömét, amikor odabújik gazdájához egy kis szeretgetésre.

8) Keresi a gazdija közelségét

Magától értetődő: az is a boldog kutya jele, ha keresi gazdija közelségét. Az is ezt bizonyítja, ha rendszeresen csak úgy odamegy Önhöz vagy csak fekszik Ön mellett nyugodtan, az is ezt mutatja. Ha Ön mellett fekszik nyugodtan vagy akár alszik, az is egyértelműen arra utal, hogy jól érzi magát Önnel.

9) Pacsit ad

A kutya ezzel a gesztussal általában az fejezi ki, hogy valamit szeretne Öntől: valószínűleg kunyerál vagy ki szeretné engesztelni Önt valamilyen „bűne” miatt. Azonban egyszerűen azt is jelentheti, hogy örül annak, hogy láthatja Önt vagy Önnel lehet.

10) Reakciója, amikor Ön hazaér

Végül, de nem utolsósorban viselkedésével is mutatja, amikor kinyitja az ajtót, hogy örül annak, újra láthatja Önt. Ezt a „Végre itt van“ érzést akkor is érezheti, ha csak 20 percig volt távol. Az öröme olykor annyira nagynak tűnhet, mintha egy örökké valóságig lett volna távol. Ezen ne csodálkozzon: természetesen ennek az az oka, hogy gazdiként boldoggá teszi és jól bánik vele.

Sok örömet kívánunk Önnek négylábú barátjával a közösen eltöltött idő során! Mindig tudatosítsa önmagában azt, hogy az jó színben tünteti fel Önt, ha kutyusa jól érzi magát. Mivel aligha fertőzi meg az embert valami olyannyira, mint a szeretett kutya boldogsága.

Nézzen szét kínálatunkban kutyatápok és egyéb kutyás kiegészítők terén, hogy kedvence mindig boldog kutya legyen!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutya nevek – A 30 legjobb “O” betűvel

Franciaországban a kutya nevek kapcsán már közel egy évszázada fennáll egy rendszer (“Dog Naming Convention”). Egy kutya kora könnyedén megállapítható regisztrált neve ill. annak első betűje alapján. 2005-ben az "A" betűvel kezdték, majd 2006-ban a "B", 2007-ben a "C" következett, és így tovább. 2018-ban az O betű volt soron, 2019-ben pedig a "P" betű.