Tengerimalac tartása

tengerimalac tartása


Tengerimalac tartása

Speedy a kedvenc helyén ül a ketrecben és fentről személi a világot. Az utóbbi pár órában egész jól lefoglalta magát. Először egy kör kocogás, aztán egy kis mászás árkon-bokron keresztül és végül pedig elmajszolt egy kis finom salátát. Mindettől jól el is fáradt a tengerimalac. A következőkre ajánlott ügyelnie tengerimalac tartása esetén:
[/vc_column_text]

Tengerimalac viselkedése

Sok állatbarátban az az előítélet él, hogy a tengerimalacok lomha és esetlen állatok. Azonban ez nem így van! Sok tengerimalacnak sajnos nem nagyon van lehetősége, hogy fajtának megfelelően viselkedjen. Gyakran ketrece csupán egy szénatartóval és egy alvókuckóval van felszerelve, ami nem nyújt számára elég alkalmat arra, hogy kedvére mászhasson és játszhasson. Egy kis fantáziával és kézügyességgel az egyszerű lakból igazi kalandpark varázsolható.

Mekkorának ajánlott lennie a ketrecnek?

A TVT (Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz = Állatvédelmi Állatorvosi Egyesület) a tengerimalacok számára minimum 120 x 160 cm méretű ketrecet határoz meg. Ez elegendő, ha napi szinten lehetőséget biztosít kedvence számára futkározni egy kifutóban.. Amennyiben ez nem így van, akkor tengerimalaconként 1m²-nyi területet ajánlott betervezni. Egyébként a helyhiány kellemetlen következményekkel járhat: ilyenkor tartós stressz alá kerülnek az állatok és agresszívvé válnak.

Milyen gyakran ajánlott a tengerimalac ketrecét takarítani?

Általában hetente egyszer érdemes alaposan kitakarítani a ketrecet. Ilyenkor az almot teljesen el kell távolítani és a ketrecet ki kell mosni. Ehhez forró vizet és erősebb szennyeződés esetén ecetes oldatot használjon. Ezután mossa ki még egyszer a ketrecet és helyezzen bele tiszta almot. A vizes- és etetőtálakat ne felejtse el naponta tisztítani!

Hogyan tanácsos kinéznie egy tengerimalacketrecnek?

A tengerimalac fajtának megfelelő tartásának alapfeltétele a tágas ketrec és a rendszeres futtatás. A közhiedelemmel ellentétben a tengerimalac tud mászni és ugrani. Talán nem olyan ügyes, mint a hörcsög vagy a patkány, ettől függetlenül nagyon aktív. Szívesen mászik át rámpán vagy lépcsőn keresztül, hogy magasabb helyről szemlélhesse környezetét. A gyakorlott tengerimalac kb. 10-20 cm magasra felugrik helyből, hogy például felmenjen a házikója tetejére.

Ezért vásárláskor ügyeljen arra, hogy a házikónak lapos teteje legyen, mivel azt ülőhelyként is alkalmazza a rágcsáló. Falemezekből plusz emeletet alakíthat ki a lakóhelyen, ha úgy gondolja, hogy nincs elegendő mozgástér számára.

A tengerimalac tartása: kifutó

A benti tartásnál még jobb, ha kültéri kifutóban szállásolja el kis kedvencét, ami egész évben kivitelezhető. Bár ennek során néhány szempontot mindenképpen be kell tartania. Egyrészt a kifutónak szökésbiztosnak kell lennie és megfelelő védelmet kell nyújtania a ragadozók ellen. Ehhez ajánlott a földbe (30-50 cm mélyen) ásnia a kifutó alját. Másrészt fontos, hogy az állatok számára jól szigetelt házikót biztosítson. A tengerimalacok számát figyelembe véve megfelelő nagyságút célszerű vásárolni. A kifutóban is kell búvóhelyeket rendelkezésükre bocsátani. Alapvetően ajánlott mindig figyelembe venni az időjárási viszonyokat és annak megfelelő védelmet nyújtani.

Tartozékok a kifutóhoz

  • Búvóhelyek

Mivel a tengerimalac zsákmányállat, különösen fontos, hogy számára megfelelő búvóhelyet biztosítson. Ügyeljen arra, hogy az esetleges ajtók és ablakok elég nagyok legyenek azért, hogy a rágcsálók ne szoruljanak bele. Minden állat számára legyen elérhető egy rejtekhely.

  • Etető- és itatótálak vagy itatók

Természetesen szükség van etetőtálra és valamilyen itatóra is. Az itatótál előnye az itatóval szemben az, hogy könnyebb tisztítani és kevesebb baktérium gyűlhet benne össze. Habár a tálban hamarabb elkoszolódik a víz, ami miatt gyakrabban kell cserélni.

  • Lépcsők és rámpák

Még a kevésbé gyakorlott állatok is eljutnak rámpákon és lépcsőkön keresztül magasabb helyekre. Lépcsőket készíthet kőlapokból vagy kisebb téglákból is. Így nemcsak megkönnyíti kis kedvence számára a felkapaszkodást, hanem azt is megspórolhatja, hogy le kelljen vágnia a karmait, mivel a kemény felületen való futkározás során jól elhasználódnak.

  • Alagutak és üregek

Alagutat készíthet nagyobb kérgekből vagy barkácsboltban kapható agyag vízvezetékcsövekből. Ezeken keresztül kedvére mászkálhat kis kedvence vagy akár rejtekhelyül is szolgálhat. A társaságkedvelő tengerimalacok bújócska közben teljes mértékben kiélhetik szociális ösztönüket. Egy változatosan berendezett ketrec nemcsak az állatok számára jelent szórakozást, hanem valószínűleg Ön is örömét lelheti abban, hogy megfigyeli az aktív rágcsálókat.

Minden terméket, amire szüksége lehet a tengerimalac lakhelyének berendezéséhez, megtalálhat a zooplus Kisállat shopjában.

[/vc_column][/vc_row]
A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúl életkor meghatározása

A nyulak nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Sokak számára azonban nem egyszerű, hogy a külseje alapján eldöntsék a nyúl korát. Egyáltalán bárhogy is meghatározható a nyúl életkor?
3 min

A nyulak beszoktatása

A nyulak 6-8 hetes korukban állnak készen arra, hogy felfedezzék a világot és búcsút intsenek anyukájuknak és testvéreiknek. Leggyakrabban tehát ebben az időszakban költöznek a nyuszik az új családjukba. Ahhoz, hogy a nyuszika beszoktatása jól menjen, egyes dolgokra nagy figyelmet kell fektetni.