Nyuszis karácsony: Hogyan ünnepelhetjük tapsifüles barátunkkal nyugodtan a karácsonyt?

karácsonyi nyuszi fotó

Akár először ünnepli a karácsonyt a nyulával, akár már régóta nyúlgazdi és csak szeretne karácsonyi ajándékot adni hűséges társának: tippjeink segítségével gondoskodhat róla, hogy tapsifüles barátja stresszmentesen és boldogan élvezhesse az ünnepeket.

Miért különleges az állatokkal töltött karácsony?

A meghitt adventi időszakban az embereknek és az állatoknak meg kell pihenniük, és fel kell töltődniük az új évre. A valóság azonban gyakran egészen más: egy karácsonyi parti itt, egy bevásárlási maraton ott, és hirtelen már csak néhány ablakocskányira vagyunk az adventi naptárban az ünnepektől. A stressz egyszerűen elkerülhetetlen.

Háziállataink nemcsak a csökkenő hőmérséklettel és az egyre rövidebb nappalokkal szembesülnek, hanem a színes karácsonyi dekorációkkal, a családi látogatókkal és a háztartás általános hektikusságával is.

Engedjen meg magának és nyulának idén gyakrabban egy kis pihenőt, és jutalmazza meg kedvenceit ajándékkal. Az alábbiakban három könnyen megvalósítható ötletet válogattunk össze Önnek. Ezenkívül azt is megmutatjuk, hogyan védheti meg nyulát a karácsonykor a ház körül leselkedő veszélyektől.

Ön újdonsült nyúlgazdi? Akkor ez az útmutató segíteni fog az új lakótárs beszoktatásakor.

Karácsonyi ajándék nyulaknak

A Forsa 2017-es felmérése szerint több, mint minden harmadik állattartó megajándékozza kedvencét karácsonykor. A nyulak karácsonykor is örülnek az apró ajándékoknak, mert változatosságot és elfoglaltságot nyújtanak nekik.

A nyúlgazdik számára a kézműveskedés és a sütés egy kis kikapcsolódást jelent a karácsonyi nyüzsgésből. Mit szólna tehát az alábbi három ajándék valamelyikéhez?

Karácsonyfa nyulaknak

A vörösfenyő kezeletlen ágai csodálatosan átalakíthatók karácsonyfává. Kötözzük össze az ágakat egy madzaggal, és rögzítsük a ,,törzset” egy cipősdobozba vagy egy lyukas falapba.

Ezután karácsonyfaként díszítheti fel – a gömbök és a mikulásvirág helyett répával, almával és bogyós gyümölcsökkel. A nyúlbarát díszeket a legjobb, ha szizálzsinórokhoz rögzítjük.

karácsonyi nyuszival © Stefan / stock.adobe.com

Finomságok a karácsonyi pékségből

Nem csak mi, emberek szeretünk karácsonykor süteményeket falatozni. A nyulak is élvezik a házi készítésű finomságokat a sütőből.

A legegyszerűbb módja a kekszkészítésnek, ha banánpürét és a nyúl kedvenc eledelét használjuk: felapríthatunk például répát, fűszernövényeket vagy aszalt gyümölcsöket. Keverjük össze a hozzávalókat a banános keverékkel, és formázzunk belőle kekszeket. Ezután tegyük őket kb. 60 fokos sütőbe, amíg a massza alaposan meg nem szárad.

Kényelmes ágyikó a hideg napokra

Ha nincs ideje kézműveskedni vagy sütni, miért ne lephetné meg nyusziját egy új, kényelmes ágyikóval? Ez nem csak változatosságot, hanem egy kedvelt visszavonulási lehetőséget is nyújt az állatnak: itt aztán kedvence meghitt órákat tölthet télen, és elvonulhat kicsit az ünnepek alatt. A játékos nyulak pedig biztosan örülnek majd egy új kiegészítőnek a kifutóba.

A zooplus online shopjában még több nyulaknak való ajándékot és egész évben használható kiegészítőt talál a kifutóba.

Hogyan vészelheti át nyula biztonságosan az ünnepeket?

Sokak számára az ünnepi díszítésű fa éppúgy hozzátartozik a karácsonyhoz, mint a gyertyák, a forralt bor és a sütemények. Persze attól még, hogy a karácsonyt egy nyúllal ünnepli, nem kell lemodnania ezekről teljesen. Néhány dolgot azonban érdemes figyelembe vennie, hogy bundás kis barátja biztonságban vészelje át a karácsonyi időszakot.

 

Milyen veszélyek leselkednek a háztartásban?

Ha a nyulat a lakásban tartja, akkor az állat figyelemmel fogja kísérni, ahogyan Ön ünnepi hangulatban feldíszíti a szobákat. Különösen a karácsonyfa és a csillogó díszek vonzzák a kíváncsi nyulak szemét.

Így kerülje el a veszélyforrásokat a fa körül:

  • Gondoskodjon arról, hogy a fa szilárd talapzaton álljon, és ideális esetben figyelje a nyulat, amikor az a karácsonyfa közelében tartózkodik.
  • A kíváncsi nyulak lehetőleg ne férjenek hozzá a fadíszekhez és a vízhez.
  • A hópermet és a lametta minden háziállatra veszélyes. Ez vonatkozik az üveggömbökre is. Ezért jobb, ha természetes anyagokból, például szalmából vagy fából készült díszeket használ. Ezek a fenntartható alternatívák ráadásul nem is törnek olyan gyorsan.
  • Függetlenül attól, hogy van-e háziállata, a fényfüzérek biztonságosabbak, mint a viaszgyertyák. A kábeleket azonban lehetőleg úgy kell elhelyezni, hogy a nyulak fogai ne érhessék el őket, az áramütés elleni védelem érdekében.
  • A szenteste a karácsonyfa alatt hagyott csomagolópapírt, szalagokat és egyéb csomagolási hulladékot a legjobb rögtön kidobni. Ezzel egy újabb veszélyforrást szüntethet meg a nyulak számára, és egy kicsit hangulatosabbá teheti otthonát vendégei számára.

Szabad-e a nyulaknak karácsonykor finomságokat nassolni?

Nemcsak a kábelek csábítanak rágcsálásra, hanem a karácsonyi finomságok is. A zsíros vagy édes ételek, különösen a csokoládé azonban tabu a nyulak számára. A házi készítésű nyúlkekszek egészségesebbek.

A karácsonyi növényekkel is legyünk óvatosak. A mikulásvirág és a fagyöngy mérgező a nyulak számára.

Az ünnepek előtt tájékozódjon állatorvoskeresőnkben a karácsonyi nyitvatartásról. Így gyorsan tud majd reagálni, ha a nyula titokban mégis elrágcsál valamit.

Hogyan töltheti nyulam nyugodtan a karácsonyt?

Ha sok vendéget fogad az ünnepek alatt, biztosítson nyulának elegendő szusszanásnyi időt. A nyüzsgés, a zaj és az ügyetlen gyerekkezek könnyen felzaklathatják a kis állatokat. Ha lehetséges, alakítson ki egy csendes zugot a nyúl számára, ahová visszavonulhat, és ne árassza el őket egyszerre túl sok impulzussal.

nyuszi bögrében © Ольга Симонова / stock.adobe.com

Hogyan tegyük ünnepivé a nyuszis karácsonyt?

Ahhoz, hogy nyula is ráhangolódjon az ünnepekre, ne egyszerre, hanem fokozatosan díszítse fel az otthonát.

Így az állat megszokhatja a sok új impulzust, és Ön könnyebben ellenőrizheti, hogy nem rágcsál-e olyasmit, amit nem kellene. Ha a nyúl jól viselkedik, megjutalmazhatja – például egy adventi naptárral, amely még édesebbé teszi a karácsony előtti időszakot kedvence számára.

Nyúlgazdiként Ön tudja igazán, mi a jó négylábú barátjának, és mennyire kíváncsi az állat. Képzelje magát a nyúl helyébe karácsonykor, és intuitív módon számos veszélyforrást fog felfedezni.

Szánjon időt az állatra a csendes pillanatokban is, és figyeljen a testbeszédére. Így meghitt karácsonyuk lesz közösen.

Boldog nyuszis karácsonyt kívánunk Önöknek!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúl életkor meghatározása

A nyulak nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Sokak számára azonban nem egyszerű, hogy a külseje alapján eldöntsék a nyúl korát. Egyáltalán bárhogy is meghatározható a nyúl életkor?

3 min

A nyulak beszoktatása

A nyulak 6-8 hetes korukban állnak készen arra, hogy felfedezzék a világot és búcsút intsenek anyukájuknak és testvéreiknek. Leggyakrabban tehát ebben az időszakban költöznek a nyuszik az új családjukba. Ahhoz, hogy a nyuszika beszoktatása jól menjen, egyes dolgokra nagy figyelmet kell fektetni.