Vadászgörény

vadászgörény, ferret, vadászgörény tartása

Már van vadászgörény kiskedvence vagy csak érdeklődik a fürge kis „koboldok” iránt? Ezek az állatok egyre nagyobb közkedveltségnek örvendenek. A vadászgörény (angolul: ferret) nem szokványos háziállat, ezért van egy pár dolog, amit érdemes átgondolnia, mielőtt beköltöznének otthonába!

Külső megjelenése

A vadászgörény (ferret) hosszú, karcsú testalkatú állat inkább rövidnek mondható fejjel. A hímek valamivel nagyobbak és nehezebbek, mint a nőstények: a hímek ugyanis max. 60 cm nagyok és 1900 g súlyúak lehetnek, míg a nőstények csak 25-40 cm-esek és 600-1000 g-ot nyomnak. Farkuk max. 19 cm hosszú lehet. Lábaik rövidek, azonban viszonylag erősek és 5 lábujjal rendelkeznek. Bundájuk nagyon sokféle színben előfordulhat, ami a tenyésztési formától függ. Fajtának megfelelő tartás esetén akár 8-10 évig is elélhetnek.

frettchen © vandycandy / stock.adobe.com

Vadászgörény tartása

5 hasznos tipp tartásukhoz:

  1. A vadászgörény tartható lakásban ketrecben ketrecben vagy kifutóban a szabadban
  2. Naponta minimum 3 órás futtatásra van szükségük.
  3. A vadászgörény sétáltasa parkban vagy a kertben a legideálisabb– de mindig csak pórázon!
  4. A vadászgörények élénkek és csak részben nevelhetők.
  5. Soha ne tartson vadászgörényt egyedül. Legalább egy fajtársra szüksége van!

Vadászgörény etetése

A vadászgörény (ferret) nem rágcsáló, hanem ragadozó! Ennek megfelelően táplálásuk meglehetősen húsigényes: étrendjüknek 30% feletti fehérjetartalommal kell rendelkeznie, amit húsból, nem pedig gabonából kell nyerniük. Alapvetően 3 lehetőség van a vadászgörény etetésére:

  • Száraz táp: vásárolhat speciális vadászgörény száraz tápot, azonban kiváló minőségű kölyökcica száraz eledel is megfelelő számukra.
  • Nedves táp: a vadászgörény szereti a nedves macskaeledelt is.
  • Friss eledel: Ha csak hússal eteti vadászgörényét, akkor hiányosságok léphetnek fel szervezetében. Ezért fontos, hogy a friss eledelre is hangsúlyt fektessen. Az alábbiakra ügyeljen: A vadászgörény szívesen fogyaszt paprikát, salátauborkát, rizst, macskáknak való jutalomfalatot stb.
  • Biztosítson elegendő folyadékot kedvencei számára azáltal, hogy itatótálakat és itatókat helyez el a lakás több pontján
frettchen © cynoclub / stock.adobe.com

Vadászgörény ketrec

A görények nagyon kíváncsi és játékos állatok, akiknek naponta legalább 2-3 órányi futkározásra és elfoglaltságra van szükségük. Ezért is ajánlott egynél több példányt tartani belőlük. Felügyelet nélkül bizonyos veszélyeknek vannak kitéve a lakásban, ami miatt jobb, ha ketrecben tartja őket, amikor nincs otthon senki. A ketrecnek legalább 1,50 m x 0,80 m x 0,80 m méretűnek tanácsos lennie, több állat esetében természetesen annak megfelelően növelni kell a méretet. A ketrec tartozékaihoz az etető és itató mellett hozzátartozik még a macskatoalett, a házikó, kendők a bekuckoláshoz, függőágy, valamint mászási és játéklehetőségek.

Állatorvosi ellátás

A vadászgörényeket ajánlott évente beoltatni veszettség és szopornyica ellen. Javasolt az ötszörös védelmi oltás beadása, mint ahogy a kutyáknál is szokásos.

Mielőtt beszerezne egy vadászgörényt, tájékozódjon megfelelően tulajdonságairól és szükségleteiről, azonban ne csak a szakirodalomból, hanem beszélgessen tapasztalt vadászgörény (ferret) tulajdonosokkal tartásáról. A különböző, vadászgörényekkel foglalkozó egyesületek és szervezetek is szívesen adnak felvilágosítást a témával kapcsolatban.

Minden terméket, amire egy vadászgörénynek szüksége lehet, mint pl. ápoló eszközök vagy játékok, megtalálhat a zooplus Kisállat shopjában.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.