Törpemalac This article is verified by a vet

törpemalac a mezőn

Egy törpemalac láttán bizonyára Ön is visítana örömében, nem igaz? De egyáltalán alkalmas-e a minimalac háziállatnak, és ha igen, mit érdemes figyelembe vennie gazdiként? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre talál választ.

Termet és kinézet: Milyen fajták léteznek?

A minimalacoknak, más néven törpe malacnak különböző fajtái és tenyészvonalai léteznek. Hallatán a legtöbb embernek rendszerint aranyos kismalacok jutnak eszébe, amelyek egész életükben aprók maradnak. Azonban érdemes vigyázni, hiszen a legtöbb példány eléri a 100 kilogrammos súlyt is!

A minimalac néhány népszerű fajtája:

  • Bergsträßer Knirps
  • Göttingeni minimalac
  • Kunekune
  • Minnesotai minimalac
  • Müncheni minimalac
  • Panepinto
  • Vietnámi csüngőhasú malac
  • Wiesenau minimalac

A pontos fajtasztenderdek után a tenyésztőnél érdemes érdeklődni.

A törpemalac jelleme

A törpemalacok nagyon intelligens és bújós állatok. Más háziállatokhoz (pl. kutyákhoz) hasonlóan nekik is taníthat parancsokat, együtt fedezhetik fel a környéket, vagy egyszerűen csak kucorodjanak a kanapéra.

Ezek az egyre népszerűbb állatok önállóan gondolkodnak, és biztonságos környezetre van szükségük, állandó társasággal. Sok más állattal, köztük kutyákkal és macskákkal is jól kijönnek.

törpemalac játszik egy kiskutyával © kathomenden / stock.adobe.com

Alkalmas a törpemalac háziállatnak?

Haszonállatként tartott nagyobb termetű rokonaikhoz hasonlóan a minimalacoknak is különleges igényeik vannak. Hogy törpemalaca egészséges és boldogan lehessen, érdemes ezeket az igényeket szem előtt tartani. Ha az alábbi szempontokat figyelembe veszi, minden rendben lesz:

1. Megfelelő ápolás

A közhiedelemmel ellentétben a malacok nagyon tiszta háziállatok. Ezért fontos, hogy hetente többször takarítsa ki az istállót, az etetőhelyet és a vécét is. A friss szalma és a fürdési lehetőség mellett a minimalacnak továbbá rendszeres pataápolásra is szüksége van.

Dagonyázásra alkalmas lehet egy homokozó vagy egy kisebb medence, amit locsolócsővel vagy locsolókannával tölthet fel. Ha meg szeretné mosdatni minimalacát, azt csak speciális, háziállatoknak való samponnal tegye, és kerülje a hagyományos, drogériában kapható szappanokat.

törpemalac egy kádban © Jackson Photography / stock.adobe.com

2. Fajnak megfelelő tartás

Bár a kismalacok háziállatnak számítanak, nem szabad őket kizárólag bent a házban vagy a lakásban tartani.

Biztosítson kedvencének lehetőséget, hogy orrával a kertet is felfedezhesse. Ne feledkezzen azonban meg arról, hogy a törpemalacok olykor-olykor feltúrják a zöld gyepet, vagy felássák a virágágyásokat. Gondoskodjon róla, hogy a terület biztonságosan el legyen kerítve, és a kismalac ne szökhessen meg.

Esős napokon vagy fagyos időben törpemalaca örülni fog egy kis időjárásálló menedéknek is. Ha beüt viszont a jó idő és a meleg, örülni fog egy napernyőnek. A kennel azonban nem fajnak megfelelő alternatíva!

3. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Egy minimalacnak mindenkori testsúlyának naponta körülbelül egy-két százalékára van szüksége táplálék formájában. Ezt az adagot két részre oszthatja úgy, hogy reggel és este ad enni kedvencének. A boltokban kapható hagyományos sertéstakarmányt viszont általában hízlalásra szánják. A lótakarmányhoz hasonlóan tehát ez sem alkalmas házikedvence számára.

Adjon minimalacának inkább durvára őrölt gabonát (árpát, zabot, kukoricát vagy búzát) tartalmazó takarmányt. A darát aztán áztassa vízbe, hogy zabkását készítsen belőle. Keverjen bele speciális, malacoknak való ásványi anyagokat is. Ügyeljen az összetevőkre és a helyes adagolásra!

Általánosságban elmondható, hogy a malacoknak egészségügyi okokból nem szabad édességeket, például csokoládét vagy túlságosan sózott ételeket adni A száraz kenyér (a friss kenyér puffadást okoz), a szárított gyümölcsök vagy a friss zöldségek (pl. uborka, sütőtök, saláta, retek, paradicsom) azonban megfelelő csemegék.

Friss gyümölcsöt szintén kínálhat kedvencének, azonban ne túl gyakran, hiszen a gyümölcsök sok, energiában gazdag fruktózt tartalmaznak.

Figyelem: Mindegy, hogy kutyáról vagy malacról van szó – az ételhulladékok járványok megelőzésének érdekében tabunak számítanak! Ennek oka, hogy a veszélyes kórokozók az élelmiszerekkel (különösen a húsokkal) terjedhetnek, és csak úgy pusztulnak el, ha magas hőmérsékletre hevítik őket.

Törpemalacok egészsége

A törpemalacok állatorvosi költségei magasak?

A legtöbb törpemalac csak akkor betegszik meg, ha gazdái nem tartják vagy etetik fajnak megfelelő módon. Például a túl alacsony hőmérséklet, a túl magas páratartalom vagy a levegőben lévő túl sok ammónia tüdőpanaszokat okozhat.

Előfordulhat az is, hogy a minimalacok megcsúsznak a csúszós padlón, vagy körmükkel beakadnak a résekbe. Ezért ügyeljen arra, hogy minden helyiséget lehetőleg ,,sérülésbiztosra” alakítson ki malaca számára. A gyerekszobákban megszokott szőnyegek és élvédők praktikus segítséget nyújthatnak ehhez.

Az elhízás szintén súlyos problémának számít a minimalacoknál. Az elhízott háziállatok ugyanis hajlamosak más betegségekre is, például cukorbetegségre vagy ízületi problémákra.

Ha minimalacának bőre vörösre színeződik, vagy ha magas láza van, azonnal forduljon állatorvosához. Ez lehet ugyanis a sertésorbánc (Erysipelas suum) nevű betegség jele, amelyet az Erysipelothrix rhusiopathiae baktérium okoz.

Más rettegett sertésbetegségek is magas lázzal, súlyos gyulladással és hirtelen halállal járnak. Ezek közé tartozik a száj- és körömfájás és a sertéspestis. Ezek bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek, így egy minimalac gazdájaként ezeket mindenképpen szem előtt kell tartania.

Költségek és tenyésztők

Így vásárolhat minimalacot

Vásárolhat minimalacot speciális tenyésztőktől vagy magánszemélyektől is. Az eladók fajtától függően körülbelül 300 eurót kérnek állatonként.

Koca vagy kan?

A sertések világában a kocák a konda vezérei. Ez azt jelenti, hogy a kanok lejjebb vannak a hierarchiában.

A kanok nem gondoskodnak úgy a családról, mint koca társaik, hanem inkább kényelmesebb természetűek. Arra azonban számítania kell, hogy a kanok nehezebbek és nagyobbak, mint a kocák.

Ha kocát választasz, hűséges társa lesz, aki meg akarja majd védeni Önt az idegenektől. A szuka kutyákhoz hasonlóan pedig a hormonális ciklusuk 21 naponként újraindul. Termékeny időszakuk alatt azonban nem véreznek, csak a szokásosnál szorosabb közelségben szeretnek lenni gazdájukhoz.

Tipp: A malacok nem magányos farkasok, sokkal inkább társaságkedvelők.

Két ivartalanított kan vagy két ivartalanított koca jól megfér egymás mellett. Egy ivartalanított kan különösen jól harmonizál egy kocával, mivel a kan szívesen vállalja az alárendelt szerepet, így pedig nem lesz stresszesa viszonyuk.

Történet

Az első törpemalac

A háziasított, azaz az ember által tartott sertések története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Ezek a kisebb és könnyebben tartható minimalacok ősei.

A törpemalacok azonban csak jóval később, a 20. század közepe táján jelentek meg. Az első törpemalacot a tudósok az 1940-es években tenyésztették ki kísérleti céllal, ez volt minnesotai minimalac. Az 1960-as években aztán Németországban született meg egy másik fajta (göttingeni minimalac).

Konklúzió: Illik hozzám egy törpemalac?

A törpemalacok nemcsak aranyosak, hanem tökéletes háziállatok is. Vegye azonban figyelembe, ha a malacot fajnak megfelelően szeretné tartani, általában néhánystrukturális változtatást kell eszközölnie. Az etetés, az ápolás és az állatorvosi költségek (pl. oltások, kezelések) olykor tartósan magas költségeket jelentenek, amit mindenképpen mérlegelnie kell, mielőtt döntést hoz.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.