Afrikai fehér hasú sün

sün, sündisznó, süni

Most lesz igazán szúrós a helyzet: habár egyelőre a sün igazán egzotikus háziállatnak számít, azonban egyre nagyobb közkedveltségnek örvend. Többek között a videóplatformokon keringő cuki süni videók is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kis rovarfalókat egyre gyakrabban tartják otthon kedvencként. A sündisznó tartása, ami sok odafigyelést igényel, a természetvédők köreiben mégis vitatott.

Tartható-e a sün háziállatként?

A sün védett állat, következésképpen nem tartható háziállatként. Ez alól egyedül az afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix Albiventris) jelent kivételt. Ezt a sündisznó fajtát először a 90-es években importálták az Egyesült Államokba, amit pár évvel később aztán mégis betiltottak. Ennek ellenére tovább tenyésztették a fehérhasú sünöket és elsősorban az USA-ban találhatók meg háziállatként.

A sün kinézete

Az afrikai fehérhasú sündisznónak az egész hátát tüskék fedik. A tüskék 15-20 mm hosszúak és különféle színben fordulnak elő. A kis rovarevő házikedvencek hasa mégis pihe-puha és fehérszínű, mint ahogy az elnevezés is elárulja. Kis, kerek füleik és apró mancsaik vannak. Hátsó lábaikon a többi sündisznó fajjal ellentétben csak négy lábujjuk van az öt helyett. Méretük 14 és 21 cm között alakul, súlyuk pedig 300-500 g körüli.

Viselkedése

A fehérhasú sün természetes élőhelye a közép-afrikai szavannák és száraz füves területek. A sündisznó szürkületkor és éjszaka aktív, napközben pedig elrejtőzik. Szürkület beálltakor indulnak el vadászatra. Fontos megjegyezni, hogy a süni nem rágcsáló, hanem rovarevő állat. Fogságban 5-8 évig is elélhetnek. Az európai sünükkel ellentétben nem alszanak téliálmot. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy nyáron pihenő fázisba kerülnek. Ilyenkor tüskéshátú barátaink kevésbé aktívak, mint általában.

Ez a nyugalmi időszak fogságban csak nagyon ritkán fordul elő. A sündisznó tartók nagyon barátságosnak és bizalomteljesnek írják le a süniket, még a kézhez szoktatás is lehetséges. Veszély esetén összegubóznak és tüskéiket védőpajzsként használják, hogy távol tartsák ellenségeiket. Életük első hónapjaiban ezen kívül tüskeváltásra is sor kerül. Felnőtt egyedeknél is előfordulhat kisebb mértékű tüskeváltás. Ha ilyen történik, nincs oka pánikba esni. Először vizsgálja meg a tüskéket, hogy lássa, betegségből fakad-e a tüskehullás. A beteg tüskék többnyire úgy néznek ki, mintha eltörtek volna. Ilyen esetben konzultáljon egy szakértő állatorvossal, hogy ki tudják zárni a betegség lehetőségét.

Sün tartása

A fehérhasú sün tartása sok felelősséggel jár. Ezért az állat megvétele előtt érdemes tisztázni, hogy van-e elég ideje, pénze és helye, hogy fajtának megfelelő életet biztosítson kis kedvence számára.

A terrárium

A sündisznó terráriumnak ajánlott legalább 150x60x60cm nagynak lennie. A legjobb, ha több emeletet tud kialakítani számára, mert a sün nagy mozgásigényű állat. A különféle ketrecek nem alkalmasak sündisznó tartására, mivel nagy a sérülésveszély és a kis négylábú nincs védve a huzat ellen. A megfelelő terrárium kiválasztásakor érdemes ügyelni arra, hogy ne az egész legyen üvegből, mert a sünök napközben szívesen visszahúzódnak és nem szeretik, ha minden oldalról belátnak odújukba. Ezen kívül olyan terráriumot célszerű beszerezni, amelyen szellőző nyílások találhatók, hogy megfelelő oxigénellátást tudjon biztosítani a süni számára. A több emelet kialakításakor tanácsos arra ügyelni, hogy a feljárót a sün szükségleteinek megfelelően alakítsák ki. A tüskéshátú kedvencek nem másznak valami ügyesen, ezért a lépcsőt nem szabad se nem túl meredeken, se nem túl lapos szögben elhelyezni.

A berendezés

A terrárium aljára kisállat almot vagy homokot lehet tenni. A homok kiválasztásakor figyeljen arra, hogy a homokszemcsék ne tudják megsérteni kedvencét, miközben rajta közlekedik. Szénának nincs keresnivalója a sün terráriumban, mivel annak szára az állat lábára tekeredhet, ami súlyos sérülést okozhat. A terrárium berendezéséhez mindenképpen hozzátartoznak a búvóhelyek, mivel a sündisznó éjszakai állat, ezért napközben elrejtőzik. Erre a célra alkalmazhatók például rágcsálóházak vagy csövek. Gondoskodjon róla, hogy sünönként egy ház mindenképpen rendelkezésre álljon.

Természetesen szükség van etetőtálakra és itatókra is. A fehérhasú kis rovarerők homokfürdőben tisztítják magukat. Ehhez megtölthet egy kis teknőt vagy fürdőházat csincsillahomokkal. Ezenkívül ki kell alakítani egy sarkot, ami illemhelyként funkcionál. Erre a célra használhat macskaalommal töltött kisállat wc-t. A wc sarkot és a fürdetőt ne felejtse el naponta tisztítani!

Az afrikai fehérhasú süni nagyon kíváncsi állat és szereti a változatosságot. Ezért ajánlott az olyan berendezési tárgyakat, mint pl. csövek, fadarabok vagy kövek időnként cserélni és új helyekre tenni lakhelyükön belül. Ügyeljen arra, hogy napi szinten eltávolítsa az ételmaradékokat, az ürüléket és a vizeletet a terráriumból.

Futtatása

A sünt ajánlott naponta futtatni, mivel nagyon aktív, mozgásszerető állatról van szó. Erre a célra tanácsos egy terráriumhoz csatlakoztatható kifutót (nem rácsos kialakítású) beszerezni. Ha kedvencét szabadon szeretné engedni otthonában, akkor arra kell ügyelni, hogy ne legyenek veszélyes tárgyak és mérgező növények az állat számára elérhető közelben. A sündisznó számára mérgező növény például az aloe vera, a borostyán és a ciklámen is.

Sün etetése

Mint, ahogy már említettük, a sün rovarevő állat. Természetes élőhelyükön férgekkel, csigákkal, lárvákkal, madártojásokkal és ritkán gyümölcsökkel táplálkoznak. Fogságban is tanácsos úgy alakítani, hogy a rovarok szolgáljanak fő táplálékul. Adhat háziállatának például lisztférget, földigilisztát, bogarakat, csigákat vagy tücsköt. Állatkereskedésben vásároljon rovarokat, mivel a természetben fogott rovarok betegségeket hordozhatnak. Rovarok mellett kiváló minőségű száraz macskatápot is lehet adni nekik. Fontos, hogy a húsarány legalább 60%-os legyen. Azonban nem szabad ezt egyedüli táplálékként használni. Ugyanez vonatkozik a nedves macskaeledelre is: csak a változatosság miatt adjon kedvencének ilyet és figyeljen a minőségre. Néha gyümölccsel is kínálhatja süni barátját, de ne vigye túlzásba, mert hasmenést okozhat. Egyes sünik szeretik a tojásrántottát (fűszerek és olaj nélküle sütve). Lényeges, hogy változatos étrendet biztosítson kisállata számára, különben hiánybetegségek alakulhatnak ki nála.

Mindennap friss vizet kell biztosítani a süni számára. A sündisznó a természetből adódóan laktózérzékeny, ezért nem ajánlott tejet adni neki. Szervezetük nem tudja feldolgozni a tejcukrot, ami miatt gyakran emésztési zavarokat okoz náluk.

Betegségek

A fehérhasú sünöknél nem ritkán diagnosztizálnak parazitákat, mint pl. bolha, kullancs vagy alga. Ha ilyesmit tapasztal, keressen fel egy állatorvost.

Ennek a fajtának jellemző betegsége a Wobbly Hedgehog Syndrom (WHS), az ún. “reszkető sün” szindróma, ami fokozatos bénulásban és jellegzetes reszkető mozgásban nyilvánul meg. Ez a központi idegrendszer megbetegedése, ami halálos kimenetelű az állatok számára.

A fehérhasú sünöknél gyakori probléma, hogy kisebesedik a mancsuk. Ez többnyire a nem megfelelő tartási körülményekre vezethető vissza. Okozhatja nem megfelelő alom használata vagy éles berendezési tárgyak a terráriumban. Cserélje ki az eddig használt almot másra és távolítsa el az éles tárgyakat kedvence lakhelyéről. A sebek miatt mindenképpen tanácsos felkeresni egy állatorvost.

Sün tenyésztése

Az afrikai fehérhasú sün tenyésztése nagyon sok fáradsággal jár. Mielőtt belevágna tenyésztésükbe, tanácsos alaposan tájékozódni a témában és megismerni az esetleges kockázatokat. Ezenkívül azzal is érdemes tisztában lenni, hogy tenyésztésük felettébb költséges. Nem mindig sikerül gazdát találni a sünibébiknek. Tehát azt is vegye számításba, hogy esetleg több sünről kell gondoskodnia, ha ez a helyzet áll fenn. A vemhesség kb. 30-40 napig tart. Általában egy sünmama 2-4 kicsit hoz világra, akik születésük pillanatában még vakok és csupaszok. A kicsinyek 40 nap után válnak önállóvá. A tenyésztéshez több terráriumra van szükség: egy-egy terrárium az anyának, az apának és a kicsiknek. A nőstények gyakran elutasítják a kicsiket vagy egyből a születés után felfalják őket.

Hol kapható afrikai fehér hasú sün?

Egy afrikai fehér hasú sün általában legalább 100 €-ba kerül. Magyarországon van egy pár tenyésztő, akikről weboldalukon informálódhat. A legjobb, ha egyeztet egy időpontot a kiválasztott tenyésztővel, amikor meglátogatja őt, hogy felmérje a sünök élőhelyét és ellenőrizze, hogy valóban felelősségteljes szakemberről van-e szó. Továbbá így képet kaphat a tartási körülményekről és az állatok egészségi állapotáról is. Olykor menhelyen is adnak le sünöket olyan gazdák, akik úgy érzik, hogy túl nagy kihívást jelent számukra ellátásuk. Előfordul olyan is, hogy magánszemélyek árulnak sünöket hirdetésen keresztül. Azonban az olyan internetes boltokról, amelyek fehérhasú sünöket árulnak, inkább lebeszélnénk, mivel az utazás kifejezetten stresszes az állatok számára és ebben az esetben nem is kap az ember információt a tartási viszonyokról.

Minden jót kívánunk Önnek és tüskéshátú kedvencének!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.