Sárganyakú erdei egér

sárganyakú erdei egér

A sárganyakú erdei egér

Nem csoda, hogy az éjszaka aktív és az ember lakta területeken nem honos sárganyakú erdei egér nem különösebben ismert. Eddig az évszázadig ezt a rágcsálófajtát nem különböztették meg „ikertestvérétől”, az erdei egértől, ami a legtöbbek számára már fogalom.

A sárganyakú erdei egér külső megjelenése

Első pillantásra a megtévesztésig hasonlít egymásra a két fajta. Az egérfélék (Muridae) családjába tartozó fajtákra jellemző nagy szemek és fülek, erős, ugrásra alkalmasak hátsólábak, valamint hosszú, egyensúlyozást segítő farok jellemzi őket. Hátuk erőteljes okker színtől vöröses barnáig terjedő színskálán sokféle lehet, ezzel szemben hasuk fehéres szürke. Az erdei egérrel ellentétben a sárganyakú erdei egérnek kiterjedt sárga folt található a nyakán, nagy fülei vannak és szőre kontrasztokban gazdag színezettel rendelkezik. Összességében nagyobb az erdeiegérnél, a felnőtt állatok súlya elérheti egy fél tábla csokoládéét is.

gelbhalsmaus © Anna Kravchuk / stock.adobe.com

A sárganyakú erdei egér életmódja

A két egér szokásaiban tapasztalhatók eltérések. Mindketten szívesen laknak erdőben vagy bozótosban, azonban az erdei egér kevésbé igényes, így majdnem mindenféle élőhelyen megél, míg a sárganyakú erdeiegér lombhullató erdők jellemző lakója. Nagy igényeket támaszt élőhelyével és annak kialakításával szemben. Elsősorban bükkösökben és gyertyános–tölgyesekben lakik. Az erdei egér minden fáradság nélkül ás magának odút, ezzel szemben a sárganyakú erdei egér inkább lusta az ásáshoz, ezért már kész üregekbe, mint pl. idős fák gyökerei alatt vagy törzsükben lévő üregekbe költözik.

A nőstényeknek nagyon energiadús táplálékra, mint pl. makkra, bükkmakkra és mogyoróra, van szükségük kicsinyeik felneveléséhez. Ha találnak olyan területet, ahol adottak a megfelelő feltételek, akkor nagyon hevesen védik azt. Mivel a sárganyakú erdeiegérnek magas igényei miatt kevés alternatív lehetősége van, ezért testi fölényét kihasználva kiszorítja élőhelyéről a konkurens, de rugalmas, alkalmazkodó erdeiegeret. Ez ahhoz vezet, hogy a két fajta a szabadban nem fordul elő együtt, hanem területileg elválasztva élnek.

Jövő nélküli egér?

Manapság egyre nagyobb mértékben irtják az erdőket, ami kihatással van a sárganyakú erdei egér jövőjére is. A meglévő erdők egyre csak zsugorodnak, egyes esetekben csak pár hektárnyi területre, és az így kialakult erdőfoltok között lévő szántóföldek, mezők és utcák elszigetelik egymástól azokat. A folyamatban lévő kutatásokkal próbálják feltárni, hogy hogyan boldogul ezekkel a változásokkal a sárganyakú erdei egér és állománya mennyire veszélyeztett Nyugat-Európában.

A zooplus webshopjában megtalálhat minden, kisállatok számára alkalmas terméket, mint például egereknek való eledelt, ketrecet és ketrectartozékot.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.