Lemming

lemming

Aki lemminget akar háziállatként tartani, az aprócska rágcsáló utáni olvasás során biztos megél 1-2 aha-élményt. Tudta például, hogy ez a kis hörcsögféle állat minden, csak nem unalmas? Ha továbbolvas, ilyen és ehhez hasonló érdekes tényeket tudhat meg ennek a lemming tartásáról.

Kinézet: Szürke pocokformák

Itt is van az elsőszámú aha-élmény: Aki lemminget szeretne háziállatként tartani, tulajdonképpen nem is valódi lemminget akar, sokkal inkább lemmingpockot. Mindketten a hörcsögfélék családjába tartoznak.

A lemmingpockok sokkal közelebbi rokonai a kószapockoknak, mint a vadon élő lemmingeknek. Az egyszerűség kedvéért azonban hívjuk őket mostantól mégiscsak lemmingnek.

Hogyan néz ki egy lemming?

Bundája szürke, rövid és sűrű. Hasa pedig kissé világosabb, mint a teste többi része.

Hátát fekete csík díszíti. Gombszemei szintén feketék, melyek fejükhöz szorosan tapadó, apró fülük alatt találhatóak. Farkuk rövid és csak kissé szőrös.

Mekkora egy lemming?

A lemming fizimiskája tömzsi. Farkával együtt kb. 8-14 cm hosszú. Aprócska termete miatt súlya maximum 35 gramm.

A lemming rokona a hörcsögnek?

A lemming és a hörcsög között valóban van némi hasonlóság kinézet és viselkedés tekintetében. Mindketten a hörcsögfélékhez tartoznak, s azon belül is az egérfélékhez.

lemming tartása

Jellem: Meg lehet szelídíteni a lemmingeket?

A simogatást és bújást nem éppen kedvelik, gyermekek számára tehát nem a legoptimálisabb házikedvencek. Az éjjeli baglyok és a dolgozó emberek azonban annál több örömüket lelik majd bennük: A lemming ugyanis nappal inkább alszik, s csak a későesti órákban lesz aktív.

A lemmingek igazi társas lények, bár az emberekkel szemben mindig egy kicsit tartózkodóak maradnak. Csak sok türelemmel és nyugalommal lehet őket kicsit megszelídíteni, hiszen igazán érzékenynek számítanak.

Itt is van a második számú aha-élmény: érzékenységük és aprócska termetük ellenére ezek az állatok meglepően hangosak.

Milyen hangokat adnak ki a lemmingek?

Ezek az állatok esténként nagyon aktívak lesznek. Ilyenkor pedig megesik, hogy a hangerő egy kicsit az egekbe száll. Az általuk kiadott hangok igen széleskörűek: vonyítanak, rikoltoznak és visítanak is.

Tartás: Hogyan tartsunk lemminget?

A lemmingek nagyon apró állatok, így nem ajánlatos őket ketrecben tartani. Ehelyett sokkal jobb megoldás a rágcsálóknak való terrárium. Előnye, hogy Ön így kristálytisztán ráláthat az állatra, ugyanakkor nem áll fenn annak a veszélye, hogy a kedvence kisurran a rácsok között.

Tudnak a lemmingek mászni?

Bár a lemmingeknek sok erősségük van, a mászás nem tartozik közéjük. Már csak ebből az okból is a terrárium a tökéletes környezet számukra.

A sima üvegfalakon meg sem próbálják nem létező mászótehetségüket kamatoztatni, s így meg sem sérülnek.

Szabad a lemmingeket párban tartani?

A lemmingpocok nem magányos farkas, nagyon is élvezi fajtársai társaságát. Pontosan ezért érdemes őket minimum párban tartani. Minél hamarabb megszokják egymást az állatok, annál könnyebben kijönnek majd egymással.

Tipp kezdőknek: A nőstény lemmingek nyugodtabbak, mint a hímek, ha ketten tartják őket. Még jobb, ha ugyanabból az alomból származnak.

Így néz ki egy fajnak megfelelő terrárium a lemming számára

A lemmingpockok idejük nagy részét legszívesebben a föld alatt töltik. Ha tehát szeretné utánozni ezt az ,,underground” hangulatot a terráriumban is, akkor minél nagyobb méretűt szerezzen be, s legalább 20-30 cm magasságig töltse meg kisállatoknak való szalmával.

További tippek a terrárium berendezéséhez:

  • Mozgási igényüket leginkább a mókuskeréken való futkározás közben tudják kiélni. A rácsos verziókról azonban inkább mondjon le, használjon helyette fából készültet. A mókuskerék ideális átmérője 20 cm.
  • Ha még több mozgást szeretne biztosítani kedvence számára, rakjon hidakat és lépcsőket terráriumba, így egy kis extra kalandot is csempészhet a rágcsáló életébe.
  • Egy vízadagoló és etetőtál szintén nem hiányozhat a terráriumból. Legjobb, ha ezek fixen rögzítve vannak egy házikóra vagy az egyik emeletre. Így nem fognak felborulni akkor sem, ha az állat össze-vissza túrja a szalmát, s nem is koszolódnak be olyan gyorsan.
  • A természetes ágak természetes élőhelyére emlékeztetik a lemminget, s egyúttal snacknek is kiválóak.
  • Egy homokos sarok kiváló ,,mosdóhelyiség” az állat számára.

Mekkora legyen a terrárium?

A lemmingeknek terráriumának törvényi szabályozás szerint legalább 100 x 50 x 50 cm méretűnek kell lennie. Mivel azonban ezeket az állatokat legalább kettesével kell tartani, s lehetőséget kell nekik biztosítani a kiadós mozgásra is, legjobb, ha otthonuk 120 x 60 x 60 cm nagyságú.

Hőmérséklet és takarítás

A lemmingek 18 és 24 °C között, alacsony páratartalomnál érzik legjobban magukat.

Terráriumukat havonta egyszer vagy kétszer kell kitakarítani. Ilyenkor sohase cserélje ki az egész szalmát, mindig csak körülbelül a felét. A lemmingek ugyanis szaglásuk alapján tájékozódnak.

Táplálkozás: Mit szabad ennie a lemmingnek?

A lemmingek növényevők, ezért étlapjukon mindig szerepeljen zöldféle. A friss víz mellett naponta egyszer a következő táplálékra, s esetleges kiegészítésekre lesz szükségük:

  • A zöldfélék a kedvenceik, például vadon élő növények, füvek, levelesek és konyhai fűszerek.
  • Alacsony cukortartalommal rendelkező zöldségek szintén kerülhetnek a tálkába, például uborka.
  • Zsírszegény magvak és száraztáp egészítheti ki a napi eleséget.
  • Olykor-olykor állati fehérjét is adhat nekik, például szárított rovarokat.

Ehetnek a lemmingek gyümölcsöt?

Mint sok más pocokformákhoz tartozó rágcsáló, a lemmingek is hajlamosak a cukorbetegségre. Nem tudni azonban, hogy a gyümölcsök növelik-e a kockázatot. Mindazonáltal jobb, ha nem ad nekik gyümölcsöt és egyéb cukortartalmú nassolnivalókat.

Egészség: Figyelje a viselkedésüket és küllemüket

Normál esetben a lemmingeket könnyű gondozni és robosztus állatok. Ennek ellenére – mint minden háziállatét – ezeknek a kis bohókás rágcsálóknak is figyelje az egészségi állapotát minden nap.

Ha alultápláltnak tűnnek, vagy bundájuk a szokottnál kevésbé ápolt, keresse fel állatorvosát. Előtte azonban tájékozódjon róla, hogy az adott állatorvos foglalkozik-e lemmingekkel vagy kisebb rágcsálókkal.

Meddig élnek a lemmingek?

Rágcsálókra jellemző módon várható élettartamuk rövid. Ha kedvence megússza a betegségeket és fajnak megfelelő táplálékot kap, várhatóan 2-2,5 évig élvezheti majd a társaságát.

Eredet: A Távol-Keletről

A lemmingpockok természetes élőhelye a sztyeppe, pontosabban Kelet-Európa és Ázsia szteppéji és félsivatagos területei.

Kelet-Ukrajnától Kazahsztánon át egészen Mongóliáig megtalálhatók. Sok farmernek okoznak bosszúságot, hiszen a gabonamezőkön is megjelenhetnek.

Vásárlás: Mennyibe kerül egy lemming, és hol lehet őket beszerezni?

Ha megtetszett Önnek ez a kis rágcsáló, akkor jöhet a harmadik aha-élmény: Bár a lemming egyre népszerűbb háziállat, Németországban például még egzotikumnak számít, s így beszerzése sem olyan könnyű.

Elsőként egy állatmenhelyhez forduljon, második lehetőségként pedig tenyésztőhöz. Nézzen körbe az interneten, s a helyi újságok hirdetései között is. Komoly tenyésztőktől nem alapján választhat állatot, áruk körülbelül darabonként 10-20 euró.

Tény: Lehet lemminget háziállatként tartani?

Bár a lemming aprócska, nagyon cuki és dédelgetnivalóan néz is ki – leginkább felnőtt gazdiknak alkalmas. Ha szívesen tartana otthonában egy ilyen egzotikus állatot és figyelné meg hétköznapjait, biztosan örömét leli majd bennük.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Amióta az eszemet tudom, az állatok elkísérnek - alig van olyan gyerekfotó, amelyen ne lenne egy papagáj a fejemen vagy egy macska az ölemben. Több mint tíz éve írok szerkesztőként különböző témákról az egészségbiztosítástól a macskatartásig. Mindig velem van: Mimi macskám, aki sok szöveghez a legjobb inspirációs forrás, és tudja, mikor van itt az ideje egy kis szünetnek az írásban.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.