Tippek a tűzijáték okozta félelem enyhítésére

Tűzijátéktól való félelem

A szilveszteri mulatságok minden évben elkerülhetetlenek és a sötét égbolton ragyogó tűzijáték nekünk embereknek lenyűgöző látványt nyújt. De érthető módon az állatok sokkal kevésbé szeretik ezt. Minden állat másképp mutatja a félelmet. Kutyája nyüszíthet, valamint nyugtalanul körözhet a házban, macskája pedig inkább sötét és fedett helyen bújik el. A madarak pedig ijedtükben vadul röpködhetnek, ami számukra halálos kimenetelű ütközéseket is okozhat. Rengeteg állat ijedt és ideges ebben a pár napban.

Szeretnénk adni néhány tippet és olyan termékeket javasolni, melyek segíthetnek kedvencének könnyebben átvészelni ezt a stresszes időszakot.

Tudta, hogy a háziállatok akár háromszor hangosabban hallják a hangokat, mint mi?
Nem csoda, hogy félnek a tűzijátéktól.

Tanítsa meg kutyáját a stresszes helyzetek kezelésére

Tippek kutyáknak

Ez a legjobb időszak a tréning megkezdésére kutyájával. Még nem kezdte el? Engedje meg, hogy tippjeinkkel segítsünk Önnek, hogyan tud hatékonyan gyakorolni kutyájával.


 • Ossza több részre az etetést a nap folyamán és közben játsszon le tűzijáték hangokat. Az étel elvonja a kutyák figyelmét és megnyugtatja őket, ezért nem figyelnek a zajra.

 • Jutalmazza kutyáját, ha nyugodt marad a tűzijáték hangok hallgatása közben. Ezt teheti klikkertréning vagy akár egy foglalkoztató játék segítségével is.

 • Keressen fel egy viselkedés specialistát, aki segíteni fog Önnek megtalálni kutyája félelmeinek gyökerét.

Ne hagyja egyedül a kutyáját! Az aggódó ebek gazdájukra támaszkodnak biztonságért.

Intelligencia játékok

Intelligencia játék

Klikkerek

Klikkerek

Kutyasípok

Kutyasípok

Kong

Kong

Rágórudak

Rágórudak

Plüssök

Plüssök

Tegye otthonát tűzijáték biztossá

Tippek kutyáknak

Bizonyosodjon meg róla, hogy otthona védett helyet nyújt a tűzijáték ellen, például zárja be az ajtókat és ablakokat, így igyekezzen minimalizálni kutyája félelmét. Minden apróság segíthet abban, hogy kutyája biztonságban érezze magát és ne okozzon kárt magában az ijedtségtől.


 • Zárja be az ajtókat, ablakokat és engedje le a redőnyöket, hogy a zajt és villogást minimalizálja a házon belül.

 • Rakjon be zenét vagy kapcsolja be a TV-t - ezek az ismerős hangok elnyomják a tűzijáték zaját, így a kutya kevésbé reagál a furcsa zajokra.

 • Hagyja égve a lámpákat a lakásban, valamint mozgassa arrébb azokat a bútorokat, melyekben a kutya egy esetleges pánikhelyzetben kárt tehet. Ne zárja be kutyáját a kennelbe, hagyja, hogy ő válassza ki a számára biztonságos helyet.

 • Használhat esetleg stresszoldó hatású készítményeket, mint például az Adaptil diffúzor, melyek segítenek a félelem enyhítésében.

Ne adjon altatót a kutyájának! Ellazítja az izmokat, melytől a kutya hallása automatikusan felerősödik!

Nyugtató mellény

Nyugtató mellény

ADAPTIL® Calm

ADAPTIL® Calm

GRAU antistressz tabletta

Antistressz tabletta

ADAPTIL® Calm nyakörv

ADAPTIL® Calm

ADAPTIL® Junior nyakörv

ADAPTIL® Junior

beaphar CaniComfort Spot-On jó közérzetért

beaphar Spot-On

Erősítse kötelékét kutyájával

Tippek kutyáknak

Az csak természetes, hogy az ijesztő tűzijátékozás idejére a kutyájával marad. De hogyan érheti el, hogy kutyája figyeljen Önre? Ne büntesse vagy hagyja figyelmen kívül kutyáját, de ne is ölelgesse, hiszen nem szeretné azt éreztetni vele, hogy valami rémes dolog történik. Amennyiben viszont a kutyája önként bújik Önhöz az teljesen rendben van - ne erőltesse a nyugtatást, de adjon támogatást, ha kutyája kéri. Üljenek le együtt a kanapén.

 • Tartsa pórázon kutyáját, így megakadályozhatja, hogy egy váratlan durranáskor elfusson. Használhat hámot és nyakörvet is dupla pórázzal kombinálva az extra húzóellenállás érdekében. Ha kutyája nyugodt maradt, azt mindenképpen jutalmazza meg.

 • Adjon masszázst kutyájának - ezt már pár nappal korábban is elkezdheti, hogy kutyája megszokja. Először óvatos mozdulatokat tegyen, mert ha túl erősen nyomkodja, azt kutyája bosszantónak találhatja. Körözzön ujjaival a mellkasán és simogassa hüvelykujjával a kutya arcát a fülek felé irányuló mozdulatokkal.

Ne igyon túl sokat, és ne engedjen ittas embereket kutyája közelébe. A kutyák a részeg embereket fenyegetőnek találhatják, különösen a tűzijáték zajával kombinálva.

Kutyaápolás

Kutyaápolás

Masszázs kesztyű

Mazzázs kesztyű

Apró jutalmak

Apró jutalmak

Nyakörvek

Nyakörvek

Pórázak

Pórázok

Tanítsa meg macskáját a stresszes helyzetek kezelésére

Tippek macskáknak

A tréning rendkívül jó foglalkoztatási mód és egyben terápia macskájának. Ideális lehet ahhoz is, hogy elterelje vele cicája figyelmét a tűzijáték okozta felfordulásról. Esetleg próbáljon meg tűzijáték hangokat hallgattatni macskájával a megelőző napokban - ha jól és nyugodtan reagál rá, akkor jár a jutalomfalat.

 • Kezdje meg a felkészülést macskájával a tűzijátékozásra. Ehhez játsszon le tűzijáték hangokat a házban - a legjobb, ha ezt már év közben is vagy a macska egész életében gyakorolja, hiszen váratlan hangos zajok bármikor előfordulhatnak.

 • Ha macskája nyugodt marad a tűzijáték közben, mindenképpen jutalmazza egy finom harapnivalóval vagy valamilyen játékkal. Ez például arra is jó alkalom, hogy elkezdje macskájának klikker tréningjét.

Ne hagyja magára! Macskájának biztonságban kell éreznie magát és ez akkor működik a legjobban, ha Ön otthon marad egy kis családi összejövetel körében.

Macskapaszták

Macskapaszták

Jutalmak

Jutalmak

Macskamenta

Macskamenta

Foglalkoztató

Foglalkoztató

Alagutak

Alagutak

Készítsen kellemes búvóhelyet macskájának

Tippek macskáknak

A biztonságot adó búvóhely cicájának meleg, szűkös és kissé sötét hely - de egy biztos, hogy az a legbiztonságosabb, ha bent tartja macskáját a házban.

 • Tartsa bezárva  a macskaajtót, hogy a macska bent maradjon a tűzijátékozás idejére.

 • Hagyjon macskájának egy saját teret a házban, ahová "veszély esetén" visszavonulhat. Helyezzen el ott egy búvóhelyet, ami lehet egy ágy, kaparófa vagy kartondoboz is puha takarókkal. Amennyiben macskája mégis másik búvóhelyet választ, tartsa tiszteletben döntését.

 • Zárja be az ajtókat, ablakokat és engedje le a redőnyöket, hogy a zajt és villogást minimalizálja a házon belül.

 • Rakjon be zenét vagy kapcsolja be a TV-t - ezek az ismerős hangok elnyomják a tűzijáték zaját, így a macska kevésbé reagál a furcsa zajokra.

 • Helyezzen Feliway permetszórót abba a helyiségbe, ahol macskája van, valamint ne felejtse el a macska rejtekhelye közelébe tenni az alomtálcát, hogy macskájának ne kelljen keresnie ebben a stresszes időszakban.

Ne adjon altatót a macskájának! Ellazítja az izmokat, melytől a macska hallása automatikusan felerősödik!


Feliway Classic

Feliway Classic

beaphar CatComfort Spot-On

CatComfort Spot-On

 beaphar CatComfort®

beaphar CatComfort®

Kuckók

Kuckók

Alagutak

Alagutak

Macskaházak

Macskaházak

Erősítse kötelékét macskájával

Tippek macskáknak

Az csak természetes, hogy macskájával marad az ijesztő órákban - de fontos, hogy kapcsolódjanak is egymáshoz. Figyeljen oda rá, hisz a macskák hajlamosak elbújni, amikor félnek valamitől. Bizonyosodjon meg róla, hogy biztonságos helyen rejtőzött el kiskedvence. Mutassa meg neki, hogy ott van, ha támogatásra van szüksége, de ne ölelgesse túl sokat, viszont ne hagyja figyelmen kívül sem. Maradjon a közelében.

A macskák fenyegetve érzik magukat az ittas emberek társaságában, így jobb, ha nem engedi a közelükbe.