Túlsúly kutyáknál: Tippek az egészség javításához

A túlsúly felimserése és megelőzése

A kutyák kb. 56%-ánál túlsúlyt mutat a mérleg. Habár ezek az értékek felméréstől és országtól függően változnak, azonban ennél fontosabb az a tény, hogy a túlsúlyos ebek száma évről évre növekszik.

Mi ennek az oka? Olykor az, hogy a gazdik túlságosan is bőkezűek négylábú barátjukkal szemben az eledelt és a snackeket illetően, olykor pedig súlyos betegségek válthatják ki. Ehhez a tendenciához a kijárási korlátozással és esetleges karanténnal járó koronaválság is hozzájárul. Az állatorvosok 71%-a azt állítja, hogy a járvány hatással van a háziállatok étkezési szokásaira is. Ezért szeretnénk Önöket részletesen tájékoztatni a kutyák elhízásával kapcsolatban és megmutatni, hogy mit tehetnek ellene. 

Vajon túlsúlyos a kutyám?

Először a gazdiknak fel kell ismerni a problémát ahhoz, hogy kutyájuknál leküzdhessék a túlsúlyt. Ha azt gyanítja, hogy kutyusán súlyfelesleg van, akkor a legjobb, ha állatorvossal egyeztet ezzel kapcsolatban. Pár egyszerű lépésben azonban saját maga is felmérheti, hogy négylábú társa túlsúlyos-e. 

 • Így ismerhető fel a túlsúly kutyáknál

  Helyezze lazán kezeit a kutya mellkasára, ezután lassan mozgassa azokat fel és le. Amennyiben a bordák könnyen kitapinthatók, akkor minden rendben van. Ezzel szemben, ha nyomást kell gyakorolnia azért, hogy érzékelje a bordákat, akkor ebe valószínűleg túlsúlyos.

  Kutyusának sziluettje szintén egyértelműen jelzi, hogy kedvence túlsúlyos-e: ha derékvonala nem vehető ki jól, és ebe gömbölydednek hat, akkor feltehetően súlyproblémákkal küzd. 

Megfelelő eledel túlsúlyos kutyáknak

Megfelelő eledel

Mi a különbség a diétás (állatgyógyászati) és a light tápok között?

Diétás eledelek alatt olyan speciális táplálékot értünk, melyet bizonyos betegségekben szenvedő állatok számára fejlesztettek ki. Ezeket csak állatorvossal való egyeztetést követően szabad háziállatának adni. Például vannak olyan diétás tápok kutyák számára, melyeket cukorbetegség (diabétesz) vagy veseproblémák esetén ajánlott beszerezni. A diétás eledelek nem feltétlenül alkalmasak súlycsökkentéshez.

Ezzel szemben azok a tápok, melyek nevében szerepel a light megnevezés, kalóriacsökkentett receptúrával rendelkeznek. Ezeket ajánljuk első választásként, ha kutyájának alacsonyabb energiatartalmú tápra van szüksége és tanácsos fogynia. 

Találja meg az ideális tápot

Találja meg az ideális tápot

Gondolkozik, hogy lecseréli kutyája jelenlegi tápját? Az alábbiakban elolvashatja mire ügyeljen feltétlenül tápváltáskor.

A zooplus magazinban pedig további tippeket találhat arra vonatkozóan, hogyan tud megfelelően átállni másik tápra kedvencénél, valamint hogyan tudja meghatározni a megfelelő eledelmennyiséget.

 • Mire kell ügyelni tápváltáskor?

  1. A legfontosabb: a tápváltás mindig lassan és óvatosan történjen.
  2. Minden esetben tartsa be állatorvosa vagy az eledelgyártó ajánlásait. Minden csomagoláson találhatók adatok arra vonatkozóan, mennyi eledelt érdemes adnia kedvencének annak érdekében, hogy elérje a célzott testsúlyt. Ugyanis akár már az is negatív hatással lehet a fogyásra, ha pár grammal többet ad a tápból kutyájának.
  3. Ügyeljen arra, hogy kutyusa ne kapjon ételmaradékot senkitől. Természetesen mértékkel adhat snackeket jutalomként, viszont azt is le kell vonni a napi adagból.

  Figyelem: Kérjük, hogy semmiképp ne kezdjen túlsúlyos kutyájánál „edd a felét” diétát, hiszen akkor fontos tápanyagokat vonna meg tőle!

  A zooplus magazinban találhat tippeket arra vonatkozóan, hogyan tud megfelelően átállni másik tápra kedvencénél, valamint hogyan tudja meghatározni a megfelelő eledelmennyiséget.

További light tápok

A túlsúly elleni küzdelem kulcsa: a mozgás

Mozgás és játék

Ne túl sokat egyszerre: lassan növelje a mozgás mértékét

A túlsúlyos ebeknél az az alapvető szabály, hogy ne terhelje túl se a kutyát, se a gazdi önmagát. A fogyás egy olyan folyamat, ami hosszú ideig eltarthat.

Ezért nagyon fontos, hogy Ön és négylábú társa is élvezze a mozgást, aminek mértékét fokozatosan érdemes növelni. Először is kezdje azzal, hogy az eddigi napi sétákat hosszabbítsa meg valamelyest. Később plusz gyakorlatokat is beleépíthet és találkozhatnak más kutya-gazdi párosokkal is. 

Hogyan előzhetem meg a túlsúly kialakulását kutyámnál?

image

Ügyeljen a szükségletalapú táplálkozásra és válasszon megfelelő eledelt

image

Mérje ki a napi adagot és számolja bele a snackeket is

image

Naponta többször tegyenek hosszú sétát

image

Játsszon vele sokat vagy találjon számára megfelelő kutyasportot

image

Ellenőrizze a bordáit és tartsa szemmel a sziluettjét

image

 Rendszeresen mérje meg kutyusa súlyát és hordja állatorvoshoz

*Ajánlott fogyasztói ár ** A szállítási feltételek érvényesek Korábban/Normál ár = A cikk legalacsonyabb ára az elmúlt 30 napban.

Szállítás

 • GLS
 • DPD

Biztonság

Kövessen minket!

 • iOS
 • Android