Túlsúly kutyáknál: Tippek az egészség javításához

A túlsúly felimserése és megelőzése


A kutyák kb. 56%-ánál túlsúlyt mutat a mérleg. Habár ezek az értékek felméréstől és országtól függően változnak, azonban ennél fontosabb az a tény, hogy a túlsúlyos ebek száma évről évre növekszik.

Mi ennek az oka? Olykor az, hogy a gazdik túlságosan is bőkezűek négylábú barátjukkal szemben az eledelt és a snackeket illetően, olykor pedig súlyos betegségek válthatják ki. Ehhez a tendenciához a kijárási korlátozással és esetleges karanténnal járó koronaválság is hozzájárul. Az állatorvosok 71%-a azt állítja, hogy a járvány hatással van a háziállatok étkezési szokásaira is. Ezért szeretnénk Önöket részletesen tájékoztatni a kutyák elhízásával kapcsolatban és megmutatni, hogy mit tehetnek ellene. 

Diétás tápokDiétás tápok
Light eledelekLight eledelek
Light jutalomfalatokLight jutalomfalatok
FelszerelésekFelszerelések

Vajon túlsúlyos a kutyám?

Először a gazdiknak fel kell ismerni a problémát ahhoz, hogy kutyájuknál leküzdhessék a túlsúlyt. Ha azt gyanítja, hogy kutyusán súlyfelesleg van, akkor a legjobb, ha állatorvossal egyeztet ezzel kapcsolatban. Pár egyszerű lépésben azonban saját maga is felmérheti, hogy négylábú társa túlsúlyos-e. 

Így ismerhető fel a túlsúly kutyáknál

Helyezze lazán kezeit a kutya mellkasára, ezután lassan mozgassa azokat fel és le. Amennyiben a bordák könnyen kitapinthatók, akkor minden rendben van. Ezzel szemben, ha nyomást kell gyakorolnia azért, hogy érzékelje a bordákat, akkor ebe valószínűleg túlsúlyos.

Kutyusának sziluettje szintén egyértelműen jelzi, hogy kedvence túlsúlyos-e: ha derékvonala nem vehető ki jól, és ebe gömbölydednek hat, akkor feltehetően súlyproblémákkal küzd. 

Mi okozza a túlsúlyt a kutyáknál?

A súlyfelesleg leggyakoribb oka az lehet, ha a kutyus túl keveset mozog és/vagy túl sok kalóriát vesz magához. Az érintett ebek általában túl sokat esznek, azonban az is előfordulhat, hogy túlságosan energiadús tápot kapnak.

Ezenkívül az előrehaladott kor, különféle betegségek, az ivartalanítás vagy a pszichés terhelés is kedvezhet a túlsúly kialakulásának. Ezért mindig célszerű felkeresni egy állatorvost, hogy a lehetséges betegségeket ki tudják zárni. 

Milyen következményekkel járhat a túlsúly?

A túlsúly következményei nagyon különbözőek lehetnek a kutyáknál. Az alacsonyabb életminőség és a korlátozott mobilitás mellett a túlsúly elsősorban az ízületi problémák, a szív-érrendszeri és légúti betegségek, valamint a cukorbetegség előfordulásának kockázatát növeli. Ezenfelül átlagban két évvel csökkentheti a várható élettartamot olyan azonos fajtájú kutyákkal összehasonlítva, akik ideális testsúllyal rendelkeznek.

Léteznek hízásra hajlamosabb kutyafajták?

Vannak olyan kutyafajták, melynek képviselői hajlamosabbak a túlsúlyra, mint más négylábúak. Ide tartozik a labrador, a golden retriever, a beagle, a tacskó, a cocker spániel és a skót juhászkutya (collie). Genetikai szempontból alacsonyabb az energiaszükségletük és / vagy egyszerűen nagyon szeretnek enni. 

Megfelelő eledel túlsúlyos kutyáknak

Megfelelő eledel

Mi a különbség a diétás (állatgyógyászati) és a light tápok között?

Diétás eledelek alatt olyan speciális táplálékot értünk, melyet bizonyos betegségekben szenvedő állatok számára fejlesztettek ki. Ezeket csak állatorvossal való egyeztetést követően szabad háziállatának adni. Például vannak olyan diétás tápok kutyák számára, melyeket cukorbetegség (diabétesz) vagy veseproblémák esetén ajánlott beszerezni. A diétás eledelek nem feltétlenül alkalmasak súlycsökkentéshez.

Ezzel szemben azok a tápok, melyek nevében szerepel a light megnevezés, kalóriacsökkentett receptúrával rendelkeznek. Ezeket ajánljuk első választásként, ha kutyájának alacsonyabb energiatartalmú tápra van szüksége és tanácsos fogynia. 

Találja meg az ideális tápot

Találja meg az ideális tápot

Gondolkozik, hogy lecseréli kutyája jelenlegi tápját? A táplálási tanácsadónk segít megtalálni a megfelelő eledelt kutyája számára. Próbálja ki most!

Mire kell ügyelni tápváltáskor?

 1. A legfontosabb: a tápváltás mindig lassan és óvatosan történjen.
 2. Minden esetben tartsa be állatorvosa vagy az eledelgyártó ajánlásait. Minden csomagoláson találhatók adatok arra vonatkozóan, mennyi eledelt érdemes adnia kedvencének annak érdekében, hogy elérje a célzott testsúlyt. Ugyanis akár már az is negatív hatással lehet a fogyásra, ha pár grammal többet ad a tápból kutyájának.
 3. Ügyeljen arra, hogy kutyusa ne kapjon ételmaradékot senkitől. Természetesen mértékkel adhat snackeket jutalomként, viszont azt is le kell vonni a napi adagból.

Figyelem: Kérjük, hogy semmiképp ne kezdjen túlsúlyos kutyájánál „edd a felét” diétát, hiszen akkor fontos tápanyagokat vonna meg tőle!

A zooplus magazinban találhat tippeket arra vonatkozóan, hogyan tud megfelelően átállni másik tápra kedvencénél, valamint hogyan tudja meghatározni a megfelelő eledelmennyiséget.

Milyen tápanyagokra kell különösen figyelni az eledelben?

Egy jó light tápot három dolog jellemez: alacsonyabb nyerszsírtartalom és magasabb nyersrosttartalom (ballasztanyagok), mint a normál eledeleknél. Ezenkívül fontos, hogy a nyersfehérje aránya egyenletesen magas legyen annak érdekében, hogy a kutya izomzata a továbbiakban is megfelelő ellátásban részesüljön.

 • Száraztápok
 • Nedvestápok
 • Jutalomfalatok

A túlsúly elleni küzdelem kulcsa: a mozgás

Mozgás és játék

Ne túl sokat egyszerre: lassan növelje a mozgás mértékét

A túlsúlyos ebeknél az az alapvető szabály, hogy ne terhelje túl se a kutyát, se a gazdi önmagát. A fogyás egy olyan folyamat, ami hosszú ideig eltarthat.

Ezért nagyon fontos, hogy Ön és négylábú társa is élvezze a mozgást, aminek mértékét fokozatosan érdemes növelni. Először is kezdje azzal, hogy az eddigi napi sétákat hosszabbítsa meg valamelyest. Később plusz gyakorlatokat is beleépíthet és találkozhatnak más kutya-gazdi párosokkal is. 

Gyakorlatok, melyek segítenek a túlsúly leküzdésében

A mozgás klasszikus formája, azaz a napi séta mellett számos más tevékenységet is kipróbálhat kutyusával, melyek csodaként hatnak a túlsúlyra. Előtte mindig egyeztessen róla állatorvosával, hogy biztonságosnak ítéli-e meg kutyája számára.

 • A nagyon túlsúlyos ebek számára ajánlott a kutyaúszás, melynek során tehermentesülnek az ízületek és kíméletes edzést biztosít az egész test számára.
 • Az útközben vagy a saját kertben végzett apportírozó játékokat majdnem minden kutyus szórakoztatónak tartja.
 • Építsen be a sétákba különböző mozgást igénylő gyakorlatokat. Például ösztönözheti kedvencét arra, hogy fatörzseken egyensúlyozzon vagy árkokat ugorjon át.
 • Manapság már sok kutyasport közül lehet választani, melyek játékosan mozgatják meg a négylábúakat. Ilyen például a kutyafrizbi, a driftball vagy a kutyatánc.
 • Vonja be kedvencét saját testmozgásába: tanítsa meg neki, hogy egy bizonyos vezényszóra üljön Ön mellé, amikor éppen térdhajlítást végez. Vagy próbálta már a jógát kutyával?
 • Ha kutyája kicsit fittebb állapotban van, akkor magával viheti kocogni, kirándulni vagy akár kerékpározni is.

Tájékozódjon a különféle kutyasportokról a zooplus magazinból, hogy el tudja dönteni, melyik jöhet szóba Önnél és kutyájánál. 

Az agility tréning ideális túlsúlyos kutyák számára?

Túlsúllyal vagy elhízással küzdő kutyák számára nem alkalmas az agility, melynek során meghatározott időn belül kell végig menni egy akadálypályán. Egyrészt hamar túlterhelné kedvencét vele, másrészt pedig ezek a gyakorlatok magas testsúly esetén károsak lehetnek az ízületekre.

Ezzel szemben ideális választás az úgynevezett degility tréning. Ennek során nem számít az idő, hanem a megfelelő kivitelezésre fektetik a hangsúlyt. Ezáltal ez a kutyasport nagyon jól beilleszthető túlsúlyos négylábú barátok napirendjébe is.

Tájékozódjon a különféle kutyasportokról a zooplus magazinból, hogy el tudja dönteni, melyik jöhet szóba Önnél és kutyájánál. 

💚 zooplus szakértőink

Négylábú munkatársaink termékeket tesztelnek és elmondják a véleményüket róluk. Tekintse meg Mala, Peanut, Chewy és Lotti legutóbb tesztelt termékeit és kívánságlisáját.
TIAKI Grass Slow Feeder habzsolásgátló intelligenciajátékMala kincsvadászatonTIAKI habzsolásgátló

A TIAKI Grass Slow Feeder habzsolásgátló egy izgalmas intelligenciajáték, amely az evési sebességemet is csökkenti. A TPR betét valódi fűszálakra hasonlít, így az evés izgalmas kutató kalanddá válik. Csúszásmentes és kisebb társaim számára is alkalmas.

Megnézem
TIAKI borsó szimatjátékPeanut és a borsójaTIAKI szimatjáték

A TIAKI borsó szimatjátéknak három nyílása van, amelyeket finom falatokkal lehet megtölteni. Ellenálló és ideális az erős rágási késztetéssel rendelkező fiatal kollégáim számára. Nyáron pedig a borsót a töltelékkel együtt le lehet fagyasztani, így a hosszú nyári napokat is kibírja.

Megnézem
Nomad Tales Spirit Clover játszókötélChewy játszóköteleNomad Tales

A Nomad Tales Spirit Clover játszókötél több robusztus kötélből áll, így mindig felváltva rághatom az egyik oldalát. A lóherével nagyon szórakoztató a "kötélhúzós játék" is, mert van elég hely egy harmadik játszótársnak is.

Megnézem
Rebel Belle Adult Good Karma Bowl veggieLotti kedvence a Karma BowlRebel Belle Veggie

Nem csak a gazdim figyel a vegetáriánus étrendre – időnként felszolgálnak nekem valamilyen alternatív fehérjeforrásból, például joghurtból és tojásból készült ételt a kérésemre. Ez nem csak az étlapom változatosságát biztosítja, hanem az állatok jólétét is szolgálja. 

Megnézem

Hogyan előzhetem meg a túlsúly kialakulását kutyámnál?

Ügyeljen a szükségletalapú táplálkozásra és válasszon megfelelő eledelt

Mérje ki a napi adagot és számolja bele a snackeket is

Naponta többször tegyenek hosszú sétát

Játsszon vele sokat vagy találjon számára megfelelő kutyasportot

Ellenőrizze a bordáit és tartsa szemmel a sziluettjét

 Rendszeresen mérje meg kutyusa súlyát és hordja állatorvoshoz