Túlsúly macskáknál: Tippek az egészség javításához

A túlsúly felismerése és megelőzése

A házimacskák 44-60%-ánál túlsúlyt mutat a mérleg. Habár ezek az értékek felméréstől és országtól függően változnak, azonban ennél fontosabb az a tény, hogy a túlsúlyos macskák száma évről évre növekszik.

Mi ennek az oka? Olykor az, hogy a gazdik túlságosan is bőkezűek szobatigriseikkel szemben az eledelt és a snackeket illetően, olykor pedig komoly betegségek válthatják ki. Ehhez a tendenciához a kijárási korlátozással és esetleges karanténnal járó koronaválság is hozzájárul. Az állatorvosok 71%-a azt állítja, hogy a járvány hatással van a háziállatok étkezési szokásaira is. Ezért szeretnénk Önöket részletesen tájékoztatni a macskák elhízásával kapcsolatban és megmutatni, hogy mit tehetnek ellene. 

Vajon túlsúlyos a macskám?

Ha azt gyanítja, hogy cicája túlsúlyos vagy akár el van hízva, akkor ilyen esetben mindig ajánlott állatorvos tanácsát kérni. Pár egyszerű fogással saját maga is felmérheti, hogy bársonytalpú kedvence túlsúlyos-e. 

  • Így ismerhető fel a túlsúly macskáknál

    Helyezze lazán kezeit a cica mellkasára, ezután lassan mozgassa azokat fel és le. Amennyiben a bordák könnyen kitapinthatók, akkor minden rendben van. Ezzel szemben, ha nyomást kell gyakorolnia azért, hogy érzékelje a bordákat, akkor macskája valószínűleg túlsúlyos.

    Szobatigrisének sziluettje szintén egyértelműen jelzi, hogy macskája túlsúlyos-e: ha derékvonala nem vehető ki jól, és cicája gömbölydednek hat, feltehetően súlyproblémákkal küzd. 

Megfelelő eledel túlsúlyos macskáknak

Megfelelő eledel

Mi a különbség a diétás (állatgyógyászati) és a light tápok között?

Diétás eledelek alatt olyan speciális táplálékot értünk, melyet bizonyos betegségekben szenvedő állatok számára fejlesztettek ki. Ezeket csak állatorvossal való egyeztetést követően szabad háziállatának adni. Például vannak olyan diétás tápok macskák számára, melyeket cukorbetegség (diabétesz) vagy veseproblémák esetén ajánlott beszerezni. A diétás eledelek nem feltétlenül alkalmasak súlycsökkentéshez.

Ezzel szemben azok a tápok, melyek nevében szerepel a light megnevezés, kalóriacsökkentett receptúrával rendelkeznek. Ezeket ajánljuk első választásként, ha macskája túlsúlyos és tanácsos fogynia. 

Találja meg az ideális tápot

Megfelelő eledel

Gondolkozik, hogy lecseréli macskája jelenlegi tápját? Az alábbiakban elolvashatja mire ügyeljen feltétlenül tápváltáskor.

A zooplus magazinban pedig további tippeket találhat arra vonatkozóan, hogyan tud megfelelően átállni másik tápra kedvencénél, valamint hogyan tudja meghatározni a megfelelő eledelmennyiséget.

További light tápok

A túlsúly elleni küzdelem kulcsa: a mozgás

Játék és mozgás

Ne túl sokat egyszerre: lassan növelje a mozgás mértékét

A túlsúlyos macskáknál az az alapvető szabály, hogy ne terhelje túl se a cicát, se a gazdi önmagát. A fogyás hosszan tartó folyamat, ami nem egyik napról a másikra megy végbe.

Nagyon fontos, hogy Ön és bársonytalpú kedvence is élvezze a mozgást. Ösztönözze cicáját aktivitásra olyan játékokkal például, melyeket levadászhat vagy kergethet. Kezdetben elegendő már pár perc is. Idővel fokozatosan növelheti a játékidőt.

Ha cicája nem annyira játékos, akkor a napi eledel egy részét – például száraztápot vagy snackeket – elrejtheti a lakásban vagy egy erre alkalmas játékban. Így macskájának meg kell dolgoznia az eledelért. 

Hogyan előzhetem meg a túlsúly kialakulását cicámnál?

image

Ügyeljen a szükségletalapú táplálkozásra és válasszon megfelelő eledelt

image

Mérje ki a napi adagot és számolja bele a snackeket is

image

Ösztönözze cicáját aktivitásra (dolgozzon meg a tápért, mászási lehetőségek kialakítása stb.)

image

Vezessen be naponta pár perc játékidőt

image

Ellenőrizze a bordáit és tartsa szemmel a sziluettjét

image

Rendszeresen mérje meg cicája súlyát és hordja állatorvoshoz

*Ajánlott fogyasztói ár ** A szállítási feltételek érvényesek Korábban/Normál ár = A cikk legalacsonyabb ára az elmúlt 30 napban.

Szállítás

  • GLS
  • DPD

Biztonság

Kövessen minket!

  • iOS
  • Android