Túlsúly macskáknál: Tippek az egészség javításához

A túlsúly felismerése és megelőzése


A házimacskák 44-60%-ánál túlsúlyt mutat a mérleg. Habár ezek az értékek felméréstől és országtól függően változnak, azonban ennél fontosabb az a tény, hogy a túlsúlyos macskák száma évről évre növekszik.

Mi ennek az oka? Olykor az, hogy a gazdik túlságosan is bőkezűek szobatigriseikkel szemben az eledelt és a snackeket illetően, olykor pedig komoly betegségek válthatják ki. Ehhez a tendenciához a kijárási korlátozással és esetleges karanténnal járó koronaválság is hozzájárul. Az állatorvosok 71%-a azt állítja, hogy a járvány hatással van a háziállatok étkezési szokásaira is. Ezért szeretnénk Önöket részletesen tájékoztatni a macskák elhízásával kapcsolatban és megmutatni, hogy mit tehetnek ellene. 

Vajon túlsúlyos a macskám?

Ha azt gyanítja, hogy cicája túlsúlyos vagy akár el van hízva, akkor ilyen esetben mindig ajánlott állatorvos tanácsát kérni. Pár egyszerű fogással saját maga is felmérheti, hogy bársonytalpú kedvence túlsúlyos-e. 

  • Így ismerhető fel a túlsúly macskáknál

  • Mi okozza a túlsúlyt a macskáknál?

  • Milyen következményekkel járhat a túlsúly?

Smilla Light

Megfelelő eledel túlsúlyos macskáknak

Megfelelő eledel

Mi a különbség a diétás (állatgyógyászati) és a light tápok között?

Diétás eledelek alatt olyan speciális táplálékot értünk, melyet bizonyos betegségekben szenvedő állatok számára fejlesztettek ki. Ezeket csak állatorvossal való egyeztetést követően szabad háziállatának adni. Például vannak olyan diétás tápok macskák számára, melyeket cukorbetegség (diabétesz) vagy veseproblémák esetén ajánlott beszerezni. A diétás eledelek nem feltétlenül alkalmasak súlycsökkentéshez.

Ezzel szemben azok a tápok, melyek nevében szerepel a light megnevezés, kalóriacsökkentett receptúrával rendelkeznek. Ezeket ajánljuk első választásként, ha macskája túlsúlyos és tanácsos fogynia. 

Találja meg az ideális tápot

Megfelelő eledel

Gondolkozik, hogy lecseréli macskája jelenlegi tápját? Az alábbiakban elolvashatja mire ügyeljen feltétlenül tápváltáskor.

A zooplus magazinban pedig további tippeket találhat arra vonatkozóan, hogyan tud megfelelően átállni másik tápra kedvencénél, valamint hogyan tudja meghatározni a megfelelő eledelmennyiséget.

  • Mire kell ügyelni tápváltáskor?

  • Mire érdemes figyelni a táp összetételével kapcsolatban?

A túlsúly elleni küzdelem kulcsa: a mozgás

Játék és mozgás

Ne túl sokat egyszerre: lassan növelje a mozgás mértékét

A túlsúlyos macskáknál az az alapvető szabály, hogy ne terhelje túl se a cicát, se a gazdi önmagát. A fogyás hosszan tartó folyamat, ami nem egyik napról a másikra megy végbe.

Nagyon fontos, hogy Ön és bársonytalpú kedvence is élvezze a mozgást. Ösztönözze cicáját aktivitásra olyan játékokkal például, melyeket levadászhat vagy kergethet. Kezdetben elegendő már pár perc is. Idővel fokozatosan növelheti a játékidőt.

Ha cicája nem annyira játékos, akkor a napi eledel egy részét – például száraztápot vagy snackeket – elrejtheti a lakásban vagy egy erre alkalmas játékban. Így macskájának meg kell dolgoznia az eledelért. 

  • Gyakorlatok, melyek segítenek a túlsúly leküzdésében

  • Az agility tréning ideális túlsúlyos macskák számára?

  • Nedvestápok
  • Száraztápok
  • Jutalomfalatok

💚 zooplus szakértőink

Legképzettebb kollégáinkkal termékeket teszteltünk Ön helyett. Most Soko, Biscotte, Elvis és Toulouse is bemutatják kedvenceiket.
Raleigh kaparófaElegáns, mint Toulouse Savoy kaparófa

A Savoy kaparófa nem csak gyönyörűen vonzza a tekintetet a lakásban, de az erős filc könnyedén ellenáll az erős macskakarmaimnak. A tisztálkodásban nagyon elfáradok, de szerencsére van egy hangulatos függőágyam, hogy kipihenjem.

TIAKI macskaalagútSoko alagútjaTIAKI macskaalagút

A plüss szőnyeggel ellátott TIAKI macskaalagút nem csak egy izgalmas játszótér, de szívesen használom az alagutat kiterjedt szépségápolási szunyókálásaimhoz is. Az alagútnak három bejárata van, így a macskahúgom néha tud velem játszani az alagútban...ha engedem.

Natural Paradise Elvis a paradicsombanNatural Paradise

A Natural Paradise Amaryllis L kaparófa vastag oszlopain élesíthetem a karmaimat. Ez a gazdit is nagyon boldoggá teszi – a kanapén már nem kell karmolásznom. Három napozórész is található a lazításra, de ha unatkozni kezdenék, játszhatok a plüss labdákkal.

TIAKI Fun PuzzleBiscotte játszóházaTIAKI Fun Puzzle

A TIAKI intelligenciajátékkal akadálypályákat kell leküzdenem, mielőtt megehetném az uzsonnámat. Sosem lesz unalmas nekem, mert az úrnőm tud akadályokat kihagyni, hozzáadni vagy átrendezni. Ideális tevékenység, ha a megbeszélései ismét tovább tartanak.

Hogyan előzhetem meg a túlsúly kialakulását cicámnál?

Ügyeljen a szükségletalapú táplálkozásra és válasszon megfelelő eledelt

Mérje ki a napi adagot és számolja bele a snackeket is

Ösztönözze cicáját aktivitásra (dolgozzon meg a tápért, mászási lehetőségek kialakítása stb.)

Vezessen be naponta pár perc játékidőt

Ellenőrizze a bordáit és tartsa szemmel a sziluettjét

Rendszeresen mérje meg cicája súlyát és hordja állatorvoshoz