Túlsúly macskáknál: Tippek az egészség javításához

A túlsúly felismerése és megelőzése


A házimacskák 44-60%-ánál túlsúlyt mutat a mérleg. Habár ezek az értékek felméréstől és országtól függően változnak, azonban ennél fontosabb az a tény, hogy a túlsúlyos macskák száma évről évre növekszik.

Mi ennek az oka? Olykor az, hogy a gazdik túlságosan is bőkezűek szobatigriseikkel szemben az eledelt és a snackeket illetően, olykor pedig komoly betegségek válthatják ki. Ehhez a tendenciához a kijárási korlátozással és esetleges karanténnal járó koronaválság is hozzájárul. Az állatorvosok 71%-a azt állítja, hogy a járvány hatással van a háziállatok étkezési szokásaira is. Ezért szeretnénk Önöket részletesen tájékoztatni a macskák elhízásával kapcsolatban és megmutatni, hogy mit tehetnek ellene. 

Diétás tápokDiétás tápok
Light eledelekLight eledelek
Light jutalomfalatokLight jutalomfalatok
FelszerelésekFelszerelések

Vajon túlsúlyos a macskám?

Ha azt gyanítja, hogy cicája túlsúlyos vagy akár el van hízva, akkor ilyen esetben mindig ajánlott állatorvos tanácsát kérni. Pár egyszerű fogással saját maga is felmérheti, hogy bársonytalpú kedvence túlsúlyos-e. 

Így ismerhető fel a túlsúly macskáknál

Helyezze lazán kezeit a cica mellkasára, ezután lassan mozgassa azokat fel és le. Amennyiben a bordák könnyen kitapinthatók, akkor minden rendben van. Ezzel szemben, ha nyomást kell gyakorolnia azért, hogy érzékelje a bordákat, akkor macskája valószínűleg túlsúlyos.

Szobatigrisének sziluettje szintén egyértelműen jelzi, hogy macskája túlsúlyos-e: ha derékvonala nem vehető ki jól, és cicája gömbölydednek hat, feltehetően súlyproblémákkal küzd. 

Mi okozza a túlsúlyt a macskáknál?

A súlyfelesleg leggyakoribb oka az lehet, ha a macska túl keveset mozog és/vagy túlságosan energiadús tápot kap. Azonban az előrehaladott kor, bizonyos betegségek, az ivartalanítás, genetikai tényezők vagy a pszichés terhelés is kedvezhet a túlsúly kialakulásának. Ezért mindig célszerű felkeresni egy állatorvost, hogy a lehetséges betegségeket ki tudják zárni. 

Milyen következményekkel járhat a túlsúly?

A túlsúly következményei nagyon különbözőek lehetnek a macskáknál. Minél nagyobb mértékű az elhízás, annál több egészségügyi probléma várható:

Az alacsonyabb életminőség és korlátozott mobilitás mellett a túlsúly és az elhízás (adipositas) elsősorban a következők előfordulásának kockázatát növeli: ízületi problémák, szív-érrendszeri és légúti betegségek, cukorbetegség és rövidebb várható élettartam (legfeljebb 2 év).

Megfelelő eledel túlsúlyos macskáknak

Megfelelő eledel

Mi a különbség a diétás (állatgyógyászati) és a light tápok között?

Diétás eledelek alatt olyan speciális táplálékot értünk, melyet bizonyos betegségekben szenvedő állatok számára fejlesztettek ki. Ezeket csak állatorvossal való egyeztetést követően szabad háziállatának adni. Például vannak olyan diétás tápok macskák számára, melyeket cukorbetegség (diabétesz) vagy veseproblémák esetén ajánlott beszerezni. A diétás eledelek nem feltétlenül alkalmasak súlycsökkentéshez.

Ezzel szemben azok a tápok, melyek nevében szerepel a light megnevezés, kalóriacsökkentett receptúrával rendelkeznek. Ezeket ajánljuk első választásként, ha macskája túlsúlyos és tanácsos fogynia. 

Találja meg az ideális tápot

Megfelelő eledel

Gondolkozik, hogy lecseréli macskája jelenlegi tápját? A táplálási tanácsadónk segít megtalálni a megfelelő eledelt cicája számára. Próbálja ki most!

Mire kell ügyelni tápváltáskor?

A legfontosabb: a tápváltás mindig lassan és óvatosan történjen.

 1. Minden esetben tartsa be állatorvosa vagy az eledelgyártó ajánlásait. Minden csomagoláson találhatók adatok arra vonatkozóan, mennyi eledelt érdemes adnia kedvencének annak érdekében, hogy elérje a célzott testsúlyt. Ugyanis akár már az is negatív hatással lehet a fogyásra, ha pár grammal többet ad a tápból cicájának.
 2. Ügyeljen arra, hogy macskája ne kapjon ételmaradékot pluszban vagy a szomszédok ne etessék.
 3. Természetesen mértékkel adhat snackeket jutalomként, viszont azt is le kell vonni a napi adagból.

Figyelem: Kérjük, hogy semmiképp ne kezdjen túlsúlyos cicájánál „edd a felét” diétát, hiszen akkor fontos tápanyagokat vonna meg tőle! Ezenkívül a radikális súlycsökkenés veszélyes lehet az állat számára, és a legrosszabb esetben akut zsírmájhoz vezethet.

A zooplus magazinban találhat tippeket arra vonatkozóan, hogyan tud megfelelően átállni másik tápra kedvencénél, vagy hogyan tudja meghatározni a megfelelő eledelmennyiséget.

Mire érdemes figyelni a táp összetételével kapcsolatban?

Egy jó light eledelt – a kevés kalória mellett – három dolog jellemez: alacsonyabb nyerszsírtartalom és magasabb nyersrosttartalom (ballasztanyagok), mint a normál tápoknál. Ezenkívül fontos, hogy a nyersfehérje aránya egyenletesen magas legyen annak érdekében, hogy a macska izomzata a továbbiakban is megfelelő ellátásban részesüljön.

A túlsúlyos macskák táplálásáról részletesebben tájékozódhat a zooplus magazinban.

 • Nedvestápok
 • Száraztápok
 • Jutalomfalatok

A túlsúly elleni küzdelem kulcsa: a mozgás

Játék és mozgás

Ne túl sokat egyszerre: lassan növelje a mozgás mértékét

A túlsúlyos macskáknál az az alapvető szabály, hogy ne terhelje túl se a cicát, se a gazdi önmagát. A fogyás hosszan tartó folyamat, ami nem egyik napról a másikra megy végbe.

Nagyon fontos, hogy Ön és bársonytalpú kedvence is élvezze a mozgást. Ösztönözze cicáját aktivitásra olyan játékokkal például, melyeket levadászhat vagy kergethet. Kezdetben elegendő már pár perc is. Idővel fokozatosan növelheti a játékidőt.

Ha cicája nem annyira játékos, akkor a napi eledel egy részét – például száraztápot vagy snackeket – elrejtheti a lakásban vagy egy erre alkalmas játékban. Így macskájának meg kell dolgoznia az eledelért. 

Gyakorlatok, melyek segítenek a túlsúly leküzdésében

Sajnos cicáját – egy kutyával ellentétben – nem olyan egyszerű kivinni magával a szabadba és hosszabb sétát tenni vele. Különösen a benti macskáknak kicsi a területük, ahol barangolhatnak.

A következőkben szeretnénk pár tippet adni arra, hogyan növelheti cicája aktivitási szintjét:

 • Mindennap szánjon pár percet arra, hogy aktívan játsszon cicájával.
 • Szerezzen be segédeszközöket, mint például macskákat motiváló párnát, labdát, játékegeret, játékpálcát, intelligenciajátékot stb., azonban olyan mindennapi tárgyak, mint egy zörgő papírdarab, egy kartonpapír vagy egy dugó is felkelthetik szobatigrise kíváncsiságát.
 • Kis zseblámpák vagy lézeres játékok is felébreszthetik cicája vadászösztönét.
 • Biztosítson kedvence számára mászási lehetőséget és jutalmazza meg, ha használja azért, hogy motiválja a mászásra.
 • Rejtsen el eledelt a ház a különböző pontjain, vagy ha lehetséges, építsen akadályokat az etetőtálhoz vezető úton.
 • Olyan játékokkal is gondoskodhat cicája mozgásáról, melyekbe snacket tud tenni, így kedvencének meg kell küzdenie a finom falatokért.

A macskák számára alkalmas sportolási lehetőségekről többet megtudhat a  zooplus magazinban! 

Az agility tréning ideális túlsúlyos macskák számára?

Természetesen egészséges cicák számára jó ötlet az agility, melynek során különféle akadály- és pályagyakorlatokkal edzheti cicáját, így gondoskodva a mozgásról és változatosságról a lakásban. Mindazonáltal egy ilyen tréning nehézségeket okoz háziállata számára, ha túlsúllyal küzd.

Egyrészt egyes gyakorlatok károsak lehetnek az ízületekre – főleg akkor, ha valakinek súlytöbblete van. Másrészt fennáll annak a veszélye, hogy hamar túlterhelné kedvencét (az agility során általában mérik az időt). Ráadásul a túlsúlyos macskák gyakran nem szívesen mozognak és még jobban kell motiválni őket.

Összefoglalva: a nagyobb súlyfelesleggel rendelkező macskák nem igazán alkalmasak agility-re. Ezenkívül a tréninghez sok időre és türelemre van szükség. Lassan szoktassa hozzá cicáját és ne az időt figyelje, hanem a megfelelő kivitelezést.

A macskák számára alkalmas sportolási lehetőségekről többet megtudhat a zooplus magazinban!

💚 zooplus szakértőink

Legképzettebb kollégáinkkal termékeket teszteltünk Ön helyett. Most Soko, Biscotte, Elvis és Toulouse is bemutatják kedvenceiket.
Raleigh kaparófaElegáns, mint Toulouse Savoy kaparófa

A Savoy kaparófa nem csak gyönyörűen vonzza a tekintetet a lakásban, de az erős filc könnyedén ellenáll az erős macskakarmaimnak. A tisztálkodásban nagyon elfáradok, de szerencsére van egy hangulatos függőágyam, hogy kipihenjem.

Megnézem
TIAKI macskaalagútSoko alagútjaTIAKI macskaalagút

A plüss szőnyeggel ellátott TIAKI macskaalagút nem csak egy izgalmas játszótér, de szívesen használom az alagutat kiterjedt szépségápolási szunyókálásaimhoz is. Az alagútnak három bejárata van, így a macskahúgom néha tud velem játszani az alagútban...ha engedem.

Megnézem
Natural Paradise Elvis a paradicsombanNatural Paradise

A Natural Paradise Amaryllis L kaparófa vastag oszlopain élesíthetem a karmaimat. Ez a gazdit is nagyon boldoggá teszi – a kanapén már nem kell karmolásznom. Három napozórész is található a lazításra, de ha unatkozni kezdenék, játszhatok a plüss labdákkal.

Megnézem
TIAKI Fun PuzzleBiscotte játszóházaTIAKI Fun Puzzle

A TIAKI intelligenciajátékkal akadálypályákat kell leküzdenem, mielőtt megehetném az uzsonnámat. Sosem lesz unalmas nekem, mert az úrnőm tud akadályokat kihagyni, hozzáadni vagy átrendezni. Ideális tevékenység, ha a megbeszélései ismét tovább tartanak.

Megnézem

Hogyan előzhetem meg a túlsúly kialakulását cicámnál?

Ügyeljen a szükségletalapú táplálkozásra és válasszon megfelelő eledelt

Mérje ki a napi adagot és számolja bele a snackeket is

Ösztönözze cicáját aktivitásra (dolgozzon meg a tápért, mászási lehetőségek kialakítása stb.)

Vezessen be naponta pár perc játékidőt

Ellenőrizze a bordáit és tartsa szemmel a sziluettjét

Rendszeresen mérje meg cicája súlyát és hordja állatorvoshoz