Emésztési problémák kutyáknál

A jó emésztésért

A négylábúak körében elég gyakori problémának számítanak az emésztési zavarok, mivel olyan sokféle okra vezethetők vissza. Azért, hogy időben felismerje és kezeltetni tudja, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a témában.

Tünetek: milyen jelek utalhatnak a kutya emésztési problémáira?

Puffadás

Puffadás

Ha ebénél gyakori a gázképződés, az emésztési problémát jelezhet. A kellemetlen szag mellett nyomási panaszok vagy fájdalom is előfordulhat kedvencénél.

Hasmenés

Hasmenés

Ha kutyája naponta többször puha vagy folyékony állagú székletet hagy maga után, akkor hasmenése van. Ha tartósan fennáll ez az állapot, kedvence dehidratált lesz. Az ürülék állagától és színétől függően különféle okok állhatnak a háttérben.

Székrekedés

Székrekedés

A legtöbb esetben akkor beszélhetünk a kutyánál székrekedésről, ha többszöri sikertelen kísérlet után nem sikerül elvégeznie a nagydolgát. Időnként csak egy pár kemény, kis ürülékgolyó távozik, ami gyakran fájdalommal is jár.

Hányás

Hányás

Majdnem mindegyik szerv képes az agy hányásközpontját stimulálni a kutyánál. Ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak vagy négylábúja más gyanús jeleket is produkál, feltétlenül tanácsos állatorvoshoz fordulni.

Hasfájás

Gyomorbántalmak

A hasfájás különféle módokon nyilvánulhat meg. A legfontosabb jelek közé tartozik az étvágytalanság, a nyugtalanság, a csámcsogás és a nyáladzás. Emellett még a has megkeményedése és az “imatartás” utalhat gyomorfájásra.

Kimerültség

Levertség

Ha általában élénk négylábúja többszöri kérés ellenére sem szeretne Önnel játszani és egész nap csak a fekhelyén heverészik, akkor annak valószínűleg a levertség az oka.

Okok: mik válthatják ki az emésztési problémákat kutyáknál?

1. Eledelintolerancia vagy -allergia

Ha kutyájánál – fajtától, nemtől vagy kortól függetlenül – allergiás reakció lép fel egy bizonyos táp fogyasztása után, akkor feltehetően eledelallergiája vagy -intoleranciája van. Fontos, hogy az adott allergént a lehető leghamarabb eltávolítsa ebe étrendjéből. Állatorvosával való egyeztetés után különféle allergiásoknak való eledelek közül választhat. Gyakran az úgynevezett Single Protein, tehát egyetlen állati fehérjével készült vagy a gabonamentes tápok bizonyulnak megfelelőnek.

2. Érzékeny emésztőrendszer

Érzékeny emésztőrendszer

Egyes kutyáknak különösen érzékeny a gyomruk. Ilyen esetben érdemes Sensitive tápok után nézni. A gondosan válogatott összetevők kímélhetik az ebek érzékeny gyomrát.

Túl gyors tápváltás

Egyes kutyáknál problémamentes a gyors tápváltás, azonban másoknál már nem így áll a helyzet. Ilyenkor fennáll az olyan emésztési problémák veszélye, mint például a puffadás vagy a hasmenés, ezért minden esetben ajánlott fokozatosan áttérni az újonnan választott eledelre. Így az emésztőrendszer hozzá tud szokni az új táplálékhoz. 

Valami rosszat evett

Attól függően, hogy mit evett kutyusa, különféle tünetek jelentkezhetnek. Ha valami romlott dolgot fogyasztott el kedvence, akkor hányni fog és adott esetben hasmenése lesz. Ilyen esetben egy napon belül javulnia kellene a helyzetnek.

Ha azonban megmérgezték, akkor a méreganyag adagjától és fajtájától függően súlyosabb lefolyású is lehet, beleértve a gyengeséget, a nyáladzást, a nyugtalanságot és a keringési problémákat is. A lenyelt idegen test is súlyos következményekkel járhat, mint például a bélelzáródás. Ilyen vészhelyzetben minden másodperc számít, ezért azonnal forduljon állatorvoshoz!

Habzsolás

Ha kutyája túl gyorsan és túl sokat eszik, túlterhelheti gyomrát. Ilyen esetben feltétlenül aprítsa fel a falatokat vagy használjon speciális, habzsolásgátló tálat.

Stressz

A túl sok stressz emésztési problémákat eredményezhet kutyájánál a túlzott mértékben felszabadult hormonok hatására. A stresszes ebeknél különösen gyakran mutatkozik ez meg vizes hasmenés formájában.

Túl kevés folyadékbevitel

Ha kutyája kevés vizet iszik, a bél a megrágott, pépes táplálékból sok nedvességet von el. Ennek az a következménye, hogy keményebb lesz a széklet és szorulása lehet. 

Túl kevés mozgás

A fizikai aktivitás is nagy hatással van a kutya emésztésére. Ha túl keveset mozog és sok időt tölt el egy pozícióban (pl. fekszik vagy ül), annak kellemetlen következménye lehet a székrekedés. A kutyasportok és a hosszú séták nemcsak a kiegyensúlyozottság miatt fontosak, hanem az egészség szempontjából is. 

Paraziták

Gyakran paraziták okozzák az emésztési problémákat, melyek a gyomor-bél rendszert támadják meg. A giardia mellett az orsó-, a kampós-, az ostor- vagy a galandférgek is ide sorolhatók. Ezért tanácsos évente körülbelül négyszer ellenőriztetni négylábú barátja székletét, hogy található-e benne valamilyen parazita. 

Fertőzések

Számos olyan fertőző-, anyagcsere- vagy hormonális betegség létezik, melyek negatív hatást gyakorolhatnak a kutya emésztésére. Ha fennáll a gyanúja, hogy kedvence megbetegedett, ajánlott mihamarabb felkeresni állatorvosát. 

  • Habzsolás
  • Alacsony folyadékbevitel
  • Stressz
  • Kevés mozgás
Hill's

Hill's

Royal Canin

Royal Canin

Concept for Life

Concept for Life

Wolf of Wilderness

Wolf of Wilderness

Purizon

Purizon

Barkoo

Barkoo

Rocco

Rocco

Ez is érdekelheti:

Kutya hasmenésKutya hasmenés

Sajnos a kutya hasmenés nem különösebben ritka és kivételes jelenség. Sok kutya szenved tartósan emésztőrendszeri megbetegedésben, ami részben gyakoribb székletürítésben, másrészt a széklet állagának fokozott folyékonyságában nyilvánul meg.

Elolvasom
Kutyák emésztési zavaraiKutyák emésztési zavarai

A kutyáknál gyakran lépnek fel emésztési zavarok, melyek elég kellemetlen tünetekkel járnak. Ezek közül a hasmenésnek számos különböző oka lehetséges. Táplálási hiba, szervi megbetegedés, fertőzés, bélférgek vagy ételallergia is állhat az emésztési zavarok mögött. 

Elolvasom