Emésztési problémák macskáknál

A jó emésztésért

Az egészséges és jól működő gyomor-bélrendszer kulcsfontosságú macskája számára. De mégis hogyan ismerheti fel, ha kedvencének emésztési gondjai vannak? Tekintse meg oldalunkat és minden fontos információt megtudhat a macskák emésztésével kapcsolatban. 

Puffadás

Ha macskája felpuffadt, az rendszerint egyéb emésztési problémákkal együtt jelentkezik. Amennyiben az állatnak fájdalmai vannak, mindenképpen keresse fel állatorvosát.

Hasmenés

Hasmenés

A hasmenés hirtelen is jelentkezhet (akut módon), valamint hosszú időn át is fennállhat (krónikus). Ezenkívül a széklet állaga is változó lehet, a kiváltó októl függően pedig lehet benne egyéb anyag is, például nyálka vagy vér.

Székrekedés

Székrekedés

Ha macskája széklete nem hosszúkás, szivaralakú, hanem inkább gömbölyű és kemény, akkor lehet, hogy az állat székrekedésben szenved. A cicák ilyenkor a fájdalom jeleit mutatják, vagy nyugtalanok székletürítéskor. 

Hányás

Hányás

Ha macskája hány, alaposan figyelje meg. Ellenőrizze, nem hányt-e ki idegen tárgyakat vagy vért. Az egyszeri hányás általában ártalmatlan, ha azonban gyakran előfordul, mindenképpen keresse fel állatorvosát. 

Hasfájás

Gyomorfájdalom

Előfordul, hogy nem is olyan egyszerű felismerni, hogy cicájának fájdalmai vannak. A gyomorfájdalom előjele lehet azonban, ha az állat érzékenyen reagál, míg Ön a hasát simogatja, valamint az is, ha a cica kevesebbet eszik.

Kimerültség

Levertség

Majdnem minden betegséggel együtt jár, hogy cicája levert lesz. A különböző megbetegedések ugyanis elvonják az állat minden erejét és energiáját. Különösen figyeljen tehát, ha macskája nem akar játszani és csak egyhangúan a sarokban üldögél.

Okok: Milyen kiváltó okai lehetnek a macskák emésztési gondjainak?

1. Táplálékintolerancia

A különböző tápokkal szembeni allergia gyakori probléma a macskáknál, kortól és fajtától függetlenül. Ez pedig gyakran hányáshoz, hasmenéshez vagy viszketéshez vezet. Ha cicája valamilyen érzékenységet mutat tápallergénnel szemben, válasszon allergiás macskák számára készült speciális macskaeledelt. Néha már az is segít, ha bizonyos összetevőket elhagy a macska étrendjéből, azaz például gabonamentes vagy monoproteines tápra vált. Hogy melyik eledel lehet az ideális választás az Ön macskája számára, azt érdemes állatorvosától megkérdeznie.  

2. Érzékeny emésztőrendszer

Érzékeny emésztőrendszer

Néhány négylábú, például számos fajtatiszta példány hajlamos a különösen érzékeny gyomorra. Különböző tényezők hatnak ugyanis a gyomrukra, például akár a hirtelen hőmérsékleti ingadozások vagy a háztartásban történ egyéb változások is. Ha macskája különösen érzékeny, a könnyen emészthető összetevőkből készült eledelek jó megoldást nyújthatnak. 

 • Túl hirtelen tápváltás

 • Cicája valami rosszat evett

 • Habzsolás

 • Stressz

 • Túl kevés folyadékbevitel

 • Túl kevés mozgás

 • Paraziták

 • Fertőzések

 • Megbetegedések

 • Habzsolás
 • Alacsony folyadékbevitel
 • Stressz
 • Kevés mozgás

Legnépszerűbb márkáink

Hill's

Hill's

Royal Canin

Royal Canin

Concept for Life

Concept for Life

Wild Freedom

Wild Freedom

Wolf of Wilderness

Wolf of Wilderness

Purizon

Purizon

Smilla

Smilla

Cosma

Cosma

Tigerino

Tigerino

Feringa

Feringa

Ez is érdekelheti:

A fájdalom felismeréseA fájdalom felismerése macskáknál

A macskák ugyanúgy szenvedhetnek erős fájdalmaktól, mint mi emberek. A probléma csak az, hogy bundás kedvenceink ezt gyakran elrejtik előlünk. Kezelés nélkül azonban gyorsan krónikus macska fájdalom alakulhat ki. 

Emésztési problémák cicáknálMacskák emésztési problémái"Emésztés"

A házimacskák táplálkozása nem igazán egyezik meg vadon élő rokonaikéval. Ezért az emberrel való együttélésük óta a táplálékukban bekövetkezett változás megmagyarázza azt, miért gyötör olyan sok cicust emésztési zavar.