Speciális gyógytápok a mindennapok hőseinek

Fedezze fel gyógytáp márkáinkat

Concept for Life Veterinary Diet
Concept for Life Veterinary Diet
Smilla Veterinary Diet
Rocco Diet Care

🐱 Concept for Life Veterinary Diet

Concept for Life

A Concept for Life Veterinary Diet speciálisan kifejlesztett, teljes értékű, diétás eledel bizonyos megbetegedésekkel küzdő macskáknak. A különböző nedvestáp-változatokat az állatorvossal történt előzetes megbeszélést követően adhatja cicájának - az állatorvosi terápiás kezelés kiegészítésére. Concept for Life Veterinary Diet - testreszabott eledel egészségi gondokkal küzdő macskája igényei szerint.

🐶 Concept for Life Veterinary Diet

Concept for Life Veterinary Diet

A Concept for Life Veterinary Diet speciálisan kifejlesztett, teljes értékű, diétás eledel bizonyos megbetegedésekkel küzdő kutyáknak. A különböző száraz- és nedvestáp-változatokat az állatorvossal történt előzetes megbeszélést követően adhatja kutyájának - az állatorvosi terápiás kezelés támogatására. Concept for Life Veterinary Diet - testreszabott eledel különleges táplálkozási igényekkel rendelkező kutyája számára.

🐶 Rocco Diet Care

Rocco Diet Care

A Rocco Diet Care igazi húsos étket kínál kutyája számára különleges igények esetén. A Rocco kedvelőinek intolerancia, allergia vagy súlyproblémák esetén sem kell lemondaniuk kedvenc eledelükről. A Rocco Diet Care alternatívát jelent azokra diétás tápokra, melyek egyébként az állatorvosnál kaphatók.

🐱 Smilla Veterinary Diet

Smilla Veterinary Diet

A Smilla Veterinary Diet diétás teljes értékű eledel speciálisan bizonyos panaszokkal - mint pl. az alsó húgyutak betegségei vagy élelmiszer-intolerancia - küzdő macskáknak. A receptúrák a mindenkori szükségletek szerint, állatorvos közreműködésével kerültek kialakításra.

Jogi alapok

Jogi alapok
Honnan tudhatom, hogy megbízhatok-e bennük?

Az EU-s jogszabályok magas követelményeket támasztanak a gyógytakarmányokkal szemben. Ahhoz, hogy a márka diétás kisállateledelt gyárthasson, igazolnia kell, "hogy a takarmányok sajátos összetétele megfelel a különleges táplálkozási céloknak, és nincs káros hatással sem az állati és emberi egészségre, sem pedig a környezetre vagy az állatjólétre." (Bizottság (EU) 2020/354 rendelete (2020. március 4.))

Mit értünk diétás eledel alatt?

Még ha az elnevezés félrevezető is lehet, egy diétás eledel nem feltétlenül kalóriacsökkentett és nem állata súlycsökkenését szolgálja. Olyan tápokról van szó, melyek bizonyos betegségek esetén adhatók kedvencének, mivel specifikus összetételük miatt a kezelés fontos részét képezik. Ezeket a termékeket speciálisan azért fejlesztették ki, hogy egy vagy több táplálkozási cél elérését segítsék elő.

Mindezt törvényileg szabályozták és többek között olyan betegségekre alkalmazhatók, mint a vese-, húgyhólyag-, máj- és bélbetegségek, valamint táplálékintolerancia esetén.

A diétás eledeleket speciális jogszabályok védik és konkrét, az adott betegséghez igazított táplálkozásfiziológiai jellemzőket kell teljesíteniük. Az ilyen típusú tápokat csak diagnózis felállítását követően, állatorvos tanácsára fogyaszthatja háziállata.

A száraz vagy nedves formában egyaránt kapható diétás tápokat terápiás eledel, állatorvosi gyógytáp vagy vényköteles eledel elnevezéssel is illetik.

A „normál” tápokat teljes értékű eledelnek is nevezik, melyek egészséges állatok számára készültek és minden olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyre kedvencének szüksége van nap, mint nap.

Olyan plusz összetevőket is tartalmazhatnak, melyek ugyan nem létfontosságúak, ugyanakkor valamilyen specifikus előnyt nyújtanak.

Ilyen például a lazacolaj, mely fényes bundáról gondoskodik, vagy az egészséges bélflórát szolgáló prebiotikumok.

Ezek az eledelek kielégítik az egyedi igényeket, azonban csak korlátozott mértékben.

Hogyan adhatóak a diétás eledelek? Miért van szükség állatorvos felkeresésére?

A diétás eledelek csak állatorvosi rendelvényre alkalmazhatók diagnózis felállítását követően.

Specifikus összetételük és azon tény miatt, miszerint nem igazán alkalmasak egészséges állatok számára, nem javasoljuk, hogy állatorvossal való egyeztetés nélkül kezdje el etetni kedvencét diétás táppal. A veseelégtelenség esetére kifejlesztett nedves- és száraztápok például csekély fehérje- és foszfortartalommal rendelkeznek, ami nem beteg állatoknál hiánytüneteket okozhat.

Minden olyan háziállat számára, aki diétás eledelt kap, ajánlott a rendszeres állatorvosi felügyelet annak biztosítása érdekében, hogy étrendje a továbbiakban is megfeleljen egészségi állapotának.

Mielőtt módosítaná kedvence diétás étrendjét, tanácsos kikérni a kezelő állatorvos véleményét a tünetek kiújulásának elkerülése végett.

Mindenekelőtt ügyeljen arra, hogy csak olyan állatnak szabad diétás eledelt adni, aki állatorvos által egyértelműen diagnosztizált betegségben szenved.

Azért fontos az állatorvos folyamatos felügyelete, hogy fel tudja mérni a négylábú páciens egészségi állapotát és adott esetben ahhoz tudja igazítani étrendjét.

Hogyan ismerhető fel a diétás eledel?

A diétás eledelek csomagolásán szerepel a „Diet” kifejezés, mely csak különleges táplálkozási igényekre készült tápok esetében alkalmazható.

Gyakran a kiterjesztett angol elnevezés, a „veterinary diet” található a csomagoláson.

Ezenkívül kötelező mindig feltüntetni az adott táplálkozási célt annak speciális táplálkozásfiziológiai jellemzőivel együtt. 

Állatorvos kereső