Környezetvédelmi elköteleződésünk

Fenntarthatóság a környezetért


Mint Európa-szerte tevékeny online kereskedők, komoly felelősséget vállalunk bolygónkért és szeretnénk aktívan hozzájárulni ahhoz, hogy elérhessük a globálisan kitűzött klímacélokat. Ezért a rendszeresen mérjük a karbonlábnyomunkat a Greenhous Gas Protocol előírásai szerint, ennek eredményei alapján pedig olyan intézkedéseket hozunk, melyek megszüntetik vagy csökkentik a szén-dioxid kibocsátásunkat.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy tudományos eredmények bizonyítják, mint például a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal aktuális tanulmánya, hogy a fizikai üzletekben való vásárlással szemben az online kereskedelem a legtöbb esetben kedvezőbb ökoegyensúlyt eredményez az üvegházhatású gázok kibocsátásának tekintetében. Az online kereskedelem egy sokszor környezetterhelőnek titulált eleme a csomagok gyakori visszaküldése. A zooplusnál ennek aránya konstans 1 % alatt van, aminek köszönhetően az ezzel kapcsolatos környezetterhelés jelentős mértékben csökken. 

A szén-dioxid-kibocsátás elkerülése és csökkentése

A zooplusnál a legkülönbözőbb módokon dolgozunk azon, hogy minél kevesebb szén-dioxidot bocsássunk ki. A következőkben elmondjuk, például hogyan:
Hatékony logisztikai hálózatHatékony logisztikai hálózat

Mivel Európa-szerte vannak raktáraink, termékeinknek rövidebb utat kell megtenniük, hogy célba érjenek, így a szállítási logisztika területén kevesebb kibocsátás keletkezik. Továbbá egyre több olyan klímasemleges logisztikai partnerrel dolgozunk, akik elektromos járművekkel végzik a kiszállítást. 

Környezetbarát csomagolási megoldásokKörnyezetbarát csomagolási megoldások

Csomagjaink kartondobozai, valamint azok töltőanyaga főként újrahasznosított alapanyagokból készülnek, később pedig újból felhasználhatóak. Ezenkívül folyamatosan tesztelünk különböző ökológiai termékinnovációkat, hogy minél több környezetkímélő anyagot használhassunk.

Standardizált logisztikaStandardizált logisztika

Limitált számú standardizált méretű csomagokkal dolgozunk, magasságukat a csomag tartalma alapján méretre igazítjuk. Ezáltal kevesebb töltőanyagot használunk fel, és a szállítás során maximálisan kihasználjuk teherautóink töltőkapacitását, így azoknak összességében kevesebb utat kell megtenniük. 

Törekvések az állateledel-pazarlás ellenTörekvések az állateledel-pazarlás ellen

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ne termeljünk feleslegesen hulladékot és mindenekelőtt arra is, hogy ne pazaroljunk állateledelt. Így az olyan kifogástalan minőségű eledeleket, melyek lejárati dátumukhoz közelednek, rendszeresen adományozzuk állatvédő szervezeteknek.

Fenntartható csomagvisszaküldésFenntartható csomagvisszaküldés

A visszaküldött felszerelések rendszerint ismét eladásra kerülnek; az eladásra nem alkalmas, de még használható darabokat pedig eladományozzuk. A sérült termékeket igyekszünk megjavítani, például egyes alkatrészek kicserélésével, ahelyett, hogy az egész terméket le kéne selejteznünk. 

Megújuló energiaforrásokMegújuló energiaforrások

A különböző adminisztrációs és raktártelephelyünk energiaellátását már ma megújuló energiaforrások biztosítják. Müncheni központunk például 100%-ban ökoáram segítségével működik. 

A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása

Amennyiben vásárlóink beleegyeznek, rendelésük után klímavédelmi hozzájárulást fizetünk, mellyel minősített klímavédelmi projekteket támogatunk, hogy csökkentsük a rendelések következtében keletkezett átlagos szén-dioxid-kibocsátást. Így azt a szén-dioxid-kibocsátást, mely a világ egyik pontján keletkezett, egy másik helyen megtakarítható vagy eltávolítható a légkörből. Az e mögött rejlő filozófia szerint, az a legfontosabb, hogy összességében minél kevesebb üvegházhatású gázt bocsássunk ki az atmoszférába, s nem az számít, ez pontosan hol történik.

A zooplus kötelezettségvállalása

A zooplus kötelezettségvállalása

Annak érdekében, hogy elkerüljük a káros üvegházhatású gázok kibocsátását, például olyan klímavédelmi projekteket támogatunk, melyek elősegítik a megújuló energiaforrások, mint a szél- és vízenergia elterjedését, valamint olyan projekteket, melyek erdőterületeket védenek meg az erdőirtástól így megőrizve fontos szén-dioxid tároló szerepüket. A szén-dioxid eltávolítására és tárolására irányuló projektek keretében a zooplus elősegíti például növényi szén előállítását bambuszhulladékból, ami tartósan megköti a szenet. Az egyéni projekteben való elkötelezettségünkről és a Ceezar nevű partnerplatformunkról itt tudhat meg többet.

Minden projekt a klímavédelemhez való hozzájárulásukon kívül az Egyesült Nemzetek Szervezete által kidolgozott, 17 fenntartható fejlődési cél egyikét vagy akár többet is támogat. Így a klímavédelmi intézkedésekkel együtt a helyi lakosság egészségügyi feltételei és munkahelyi lehetőségei is javulnak egyidejűleg. 


Az üvegházhatású gázok kibocsátásának elkerülését célzó projekteket olyan nemzetközi szabványok szerint tanúsították, mint a Gold Standard, a Verra vagy a Plan Vivo. A CO2 -kitermelési és -tárolási projektek mindegyike már legalább az előtanúsítási fázisban tart. Ezek a független szabványok biztosítják, hogy a projektek kimutathatóan csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, és külső auditorok rendszeresen ellenőrizzék az éghajlatra gyakorolt hatásukat.

GYIK a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálásáról

 • Mit jelent a klímavédelmi hozzájárulás és a CO₂- kibocsátás kompenzálása?

  Az önkéntes klímavédelmi hozzájárulás azt jelenti, hogy az adott vállalat által meghatározott, bizonyos pénzösszeg egy olyan minősített klímavédelmi projekthez kerül, mely igazoltan szén-dioxid-kibocsátást spórol meg, vagy szén-dioxidot tárol vagy távolít el a légkörből. Így azt a szén-dioxid-kibocsátást, mely a világ egyik pontján keletkezett, egy másik helyen kompenzálhatjuk; összességében pedig csökken a kibocsátás. Az e mögött rejlő filozófia szerint az a legfontosabb, hogy összességében minél kevesebb üvegházhatású gázt bocsássunk ki az atmoszférába, s nem az számít, ez pontosan hol történik. A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása mellett az is kiemelten fontos, hogy folyamatosan annak megszüntetésére, illetve csökkentésére törekedjünk.

 • Mit értünk klímavédelmi projekt alatt?

  A klímavédelmi projektek döntő szerepet játszanak abban, hogy legyőzzük a globális felmelegedést, mivel segítségükkel kevesebb üvegházhatású gázt bocsátunk ki, tároljuk vagy eltávolítjuk azokat a légkörből. Ez megvalósulhat akár erdővédelem, újraerdősítés, vagy megújuló energiaforrások kiépítésének formájában is. A projekteknek nemzetközileg elismert szabványoknak kell megfelelniük, szigorú kritériumok alapján ellenőrzik és minősítik őket, mint például a Gold Standard alapján. Ezáltal biztosítják a projektek klímavédelmi hatékonyságát, valamint rendszeres ellenőrzés alatt is tartják azt.

  Mindemellett pedig kiemelten fontos, hogy ezek a projektek olyan plusz klímavédelmi intézkedésekhez járuljanak hozzá, melyeket a projekt nélkül nem lehetett volna megvalósítani. Ezenkívül mérvadó az is, hogy az atmoszférába történő szén-dioxid-kibocsátás csökkentése egyértelműen mérhető legyen. Nem utolsó sorban minden projektnél garantálni kell, hogy az adott helyen megspórolt szén-dioxid-kibocsátás csak egyszer számítson kompenzálásnak, és ezt megfelelő tanúsítványokkal igazolni kell hivatalos nyilvántartás segítségével.

 • Miért kell kompenzálni a szén-dioxid-kibocsátást?

  Ideális esetben a szén-dioxid-kibocsátást eleve el kellene kerülni, például úgy, hogy az energiaellátást fosszilis tüzelőanyag helyett megújuló energiaforrásból biztosítjuk. Ott pedig, ahol nem lehetséges elkerülni, a lehető legkisebb mértékűre kell csökkenteni. Például ahelyett, hogy két egymást követő nap két félig telt teherautót indítunk útnak, tulajdonképpen elegendő, ha a második nap egy darab teletöltött teherautóval szállítjuk ki az árut. Mivel rendszerint azonban nem minden kibocsátás teljesen elkerülhető, érdemes a fennmaradó részt kompenzálni. 

 • Honnan tudja a zooplus, hogy a projektek tényleg csökkentik a CO₂ kibocsátást?

  Minden projektet piacvezető szabványok alapján minősítettek, mint például a Gold Standard, valamint rendszeresen validálják őket külső, harmadik felek. Ez biztosítja, hogy a projektek megbízhatóan fennmaradjanak és fejlesszék őket, valamint megvalósítsák az általuk ígért szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. A gyakran nagyon új technológiákat alkalmazó szén-dioxid-eltávolítási projektek már legalább valamelyik nemzetközi szabvány előtanúsítási fázisában tartanak.

 • Miért csak elvétve találhatók klímavédelmi projektek Európában?

  Olyan iparosodott országokban és kontinenseken, mint Európa, két projektkritériumnak különösen nehéz megfelelni: egyrészt annak, hogy a projekt olyan plusz klímavédelmi intézkedésekhez járuljon hozzá, melyeket a projekt nélkül nem lehetett volna megvalósítani (addicionalitás), valamint annak a kitételnek, hogy az adott helyen megspórolt szén-dioxid-kibocsátás csak egy másik helyen számítson kompenzálásnak. Például a megújuló energiaforrások nemzeti támogatása miatt rengeteg klímavédelmi intézkedés közvetlenül realizálható, anélkül, hogy klímavédelmi projektként is kapna támogatást. Ezenkívül az iparosodott országokban megspórolt szén-dioxid-kibocsátást a nemzeti klímavédelmi célokhoz könyvelik el, így egy klímavédelmi projekt keretében már nem számolhatóak el ismét.

  Ezzel szemben a Globális Dél országaiban különösen fontosak az ilyen projektek: az itt található országok sokkal jobban szenvednek a klímaváltozás következményeitől, mint az iparosodott országok, melyek az elmúlt évtizedek során a legtöbb szén-dioxid-kibocsátást okozták. Ezzel egyidejűleg sajnos ezekben az érintett országokban általában sokkal kevesebb forrás jut az innovatív klímavédelmi megoldásokra. A kompenzációs rendszer segítségével tehát a klímavédelmet közvetlenül a legjobban érintett területeken lehet támogatni.