PSD2 – pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló európai irányelv

Amennyiben nem működik az online bankkártyás fizetés kérjük lépjen kapcsolatba a bankjával!

Az Európai Unió előírásai szerint 2021. január 1-től mindenki számára kötelezővé vált a többlépcsős azonosítás bankkártyás vásárlások lebonyolításakor. Amennyiben a bankkártyás fizetés oldalunkon nem sikerült, kérjük ellenőrizze, hogy ezzel kapcsolatban van-e teendője bankjánál, mert előfordulhat, hogy frissítenie kell adatait vagy a telefonszámát - mint például az OTP banknál is, amelyről ide kattintva hasznos részleteket talál a teendőkről.

Kedves zooplus-vásárló!

Az alábbiakban az online fizetést érintő fontos változásokról szeretnénk tájékoztatni Önt.

Az egész Európai Unióban (EU) és Európai Gazdasági Térségben (EGT) 2019 szeptemberétől új EU-irányelv lép életbe a pénzforgalmi szolgáltatásokra és pénzforgalmi szolgáltatókra vonatkozóan.

PSD2 szabályozásról röviden:

Az EU PSD2-irányelve (az angol Payment Service Directive kifejezés rövidítése) minden digitális fizetési metódust érint. Az Ön bankjától függ, hogy az újfajta azonosítás egészen pontosan mit jelent, az érintett webshopnak nincs erre ráhatása.

Az eljárás célja, hogy az online fizetési szolgáltatások igénybevételekor és bankkártyás fizetéskor a felhasználókat védjék. Például igazolható legyen, hogy valóban a bankkártya tulajdonosa használja azt. Az online vásárlás tehát még biztonságosabb lesz Ön számára!

Az irányelv szerint három különböző azonosítási típus lehetséges:

1. Valaminek az ismerete. Például egy jelszó, válasz egy titkos kérdésre vagy egy PIN-kód.

2. Valaminek a birtoklása. Például az Ön okostelefonja, okosórája, vagy egy Token.

3. Biológiai tulajdonságok (tulajdonságok vagy viselkedés). Például ujjlenyomat, arcfelismerés, szemszkennelés).

Minden fizetéskor két különböző, egymástól független azonosítási típust kell használni.

Azért hogy az online vásárlás továbbra is kényelmes maradjon és Önre, mint vásárlóra háruló azonosítási procedúra egyszerűbb legyen, érvényben van néhány kivétel és különleges szabály.

• Alacsony összegű vásárlás esetén nincs szükség a megerősített azonosításra.

• Ismétlődő fizetések, mint például egy online szolgáltatás havidíja nem tartoznak a PSD2 eljárás alá.

• Az online kereskedő azonosítása illetve fehérlistára tevése (Whitelisting) azt jelenti, hogy az online kereskedő megbízható besorolást kap a vásárlótól. Ez az eset csak akkor működik, ha a kártyakibocsátó felajánlja ezt a lehetőséget és egyetért a vásárló választásával.

A mindenkori folyamatról, illetve az Ön bankja által felajánlott eljárásról tájékozódjon közvetlenül bankjánál.